Frankfurt Kitap Fuarına 'Alevi Kültürü' Damgasını Vuracak
Frankfurt Kitap Fuarına 'Alevi Kültürü' Damgasını VuracakTürkiye’nin bu yıl "Onur Konuğu" olarak katılacağı...
Frankfurt Kitap Fuarına 'Alevi Kültürü' Damgasını Vuracak
Türkiye’nin bu yıl "Onur Konuğu" olarak katılacağı ve tartışmalara neden olan değişiklikle, “Nazım Hikmet” yerine “Yunus Emre Oratoryosu” ile açılışı yapılacak Frankfurt Kitap Fuarı, Ekim ayı boyunca düzenlenecek konserlerle “kültürlerarası birliktelik” mesajı verecek. "Konuk Ülke Türkiye Programı" kapsamında, jazzdan, Alevi-Bektaşi müziklerine, semah gösterilerinden Kürtçe şarkılara kadar “bütün renklerin” yer alacağı konserler, söz konusu tartışmalara “dur” diyecek nitelikte.
Bu yıl 60. kez yapılacak ve Türkiye’nin Onur Konuğu olarak katılacağı Frankfurt Kitap Fuarı, başlamadan önce çeşitli tartışmaları beraberinde getirmiş, 14 Ekim açılış gecesi verilecek gala konserinin “Nazım Hikmet Oratoryosu” yerine “Yunus Emre Oratoryosu” olarak değiştirilmesi de tepkilere yol açmıştı. Yapılan oratoryo değişikliğinin nedeni bütçe olarak gösterilmiş ancak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nazım Hikmet Oratoryosu’nun Moskova’da seslendirildiğini, Almanya’ya o kadar uygun düşmeyeceğini” söylemişti. Bu karar başta Nazım Hizmet Oratoryosu’nun bestecisi Fazıl Say olmak üzere, çeşitli yazarların da tepkisine neden olmuştu.
Fuar öncesi ve sonrasında toplam 265 etkinlik düzenleyecek Türkiye, geçtiğimiz günlerde netleşen Ekim ayı konserleriyle, söz konusu tartışmalara “dur” diyecek nitelikte.
İŞTE KONSERLER
Bu kapsamda, ANKA’nın derlediği bilgilere göre, ilk olarak Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Topluluğu, 10 Ekim’de Haus der Jugend Salonunda “Huzur“ adlı bir programla sahne alacak. Ünlü romancı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur adlı eserinden kesitlerin sergileneceği konserde, müzik ve anlatı sanatı iç içe örülerek, farklı bir sunum yapılacak.
“Bağıntı” ve ya “ilinti” anlamına gelen “Sarband” Topluluğu ve Köln Konçertosu, Bulgaristan, Türkiye, Lübnan, Irak, İsveç, İngiltere, İtalya ve Almanya’dan müzisyenleri aynı sahnede buluşturacak. Müzikle mizahın bir araya getirileceği “Dream of the Orient” isimli eserde, Hıristiyanlık, Musevilik ve Müslümanlığa özgü dini şarkılar, Türk müziği ve Viyana valsi eşliğinde harmanlanarak sunulacak. Sarband Topluluğu ile Köln Konçertosu Titus Forum´da 13 Ekim’de sahne alacak.
“Kolektif Balkan Souds Meet Gipsy Swing” sloganıyla 15 Ekim‘de Fuar salonları dünya müziğinin tınılarıyla çınlayacak. Funk ve caz karışımı müzikleri eşliğinde Kolektif İstanbul Grubu, tüm fuar alanını sokak konseri temasında gezecek ve Balkan ile Anadolu kültürlerini birleştiren geleneksel Doğu-Avrupa müziğinden oluşan zengin ve renkli bir repertuar sunacak.
Bestekar ve müzik bilimcisi Kudsi Erguner yönetimindeki toplulukta yer alan İstanbullu Müezzinler ise, aynı tarihte Goethe´nin “West-östlicher Divan”ında (Doğu-Batı Divanı) yer alan bazı şiirleri müzikler eşliğinde seslendirecek. Erguner, Eski Opera’da gerçekleştirilecek bu projesiyle kültürlerarası diyaloga farklı bir boyut sunmayı hedefliyor.
ALEVİ ŞİİRLERİ VE SEMAHLARI, KÜRTÇE ŞARKILAR DA FRANKFURT’TA
Frankfurt’taki Saalbau Griesheim salonu da 16 Ekim’de bir yandan geleneksel, öte yandan dinamik bir içeriği olan Hasbihal Topluluğu’nu ağırlayacak. Topluluk, konserde geleneksel Alevi-Bektaşi şarkılarını, şiirlerini seslendirirken Aleviler’e özgü Semah gösterisine de müzikleriyle eşlik edecek. Yine aynı günü, ünlü caz müzisyeni Ayşe Tütüncü ve Triosu, Frankfurt’ta caz müzik programları ile tanınan “Jazzkeller“ adlı salonda, özgün bir repertuar ve müzik tarzıyla sahne alacak. Topluluk, nefesli çalgıların yanına Batı enstrümanı piyanoyu da alarak caz ve folklorik parçalarla süsleyecek. Frankfurt Marriott Hotel Westendhalle Salonlarında 17 Ekim’de gerçekleşecek olan koro konserin başlığı “Mistik Tınılardan Gizemli Fısıltılara - Birlikte Yaşamak”. Sanat yönetmeni, tasavvuf ve dünyevi müzik ustası Taşkın Savaş’ın gerçekleştirdiği konser, üç semavi dinin yankı bulduğu, dünya kenti İstanbul´a müzikal bir övgü niteliği taşıyor.
Aynı gün Mousenturm Salonu’nda Kürtçe müziğin ilk yorumcularından Aynur, Kitap Fuarı programına, Kürtçe ve Türkçe şarkılarıyla farklı bir ses getirecek. Etkili bir ses tonuna sahip olan sanatçı ödüllü yönetmen Fatih Akın‘ın “Crossing the Bridge / The Sound of Istanbul” adlı filminde de şarkıları ile yer almıştı. Mousenturm Salonu 18 Ekim’de ise “İstanbul Geceleri” adlı bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Gecede “Baba Zula” Topluluğu, geleneksel elektro saz, tahta kaşıklar ve darbuka gibi Türk çalgılarını, elektronik elementlerle, hayvan ve tabiat sesleriyle buluşturarak İstanbul´un 21. Yüzyıla bakışını ortaya koyacak. Baba Zula’ya Frankfurt‘taki konserinde rap sanatçısı “Ceza” ve “Dr. Das” eşlik edecek. Konserin ardından da “DJ Yakuza” ve Michel Rütten sahne alacaklar.
ANKA - VATAN - 16 Ağustos 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.