Eşit ve özgür bir dünya için
Eşit ve özgür bir dünya içinGrup Yorum, 8. kez Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sevenleriyle buluşuyor Grup Yorum...
Eşit ve özgür bir dünya için
Grup Yorum, 8. kez Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sevenleriyle buluşuyor
Grup Yorum 1985’ten bu yana toplumsal muhalefetin müzisyen sesi oldu. Türkiye’de protest müziğin efsane grubu diye tanımlanabilecek olan Yorum’un her Harbiye konseri de binlerce kişilik bir koronun katılımıyla bir tören havasında gerçekleşiyor. Şarkılar, türküler, marşlar, eşliğinde halaylar çekilirken ‘Türküler susmaz, halaylar durmaz’, konserlerin söylemi oluyor.
Grup Yorum, 6 Eylül Cumartesi günü saat 21.00’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda bir kez daha marşları, türküleri ve şarkılarıyla dinleyicileriyle buluşacak. 2001 yılından bu yana her yıl Açıkhava Tiyatrosu’nda konser veren Grup Yorum müzisyenleri, bu kez “Yine aynı göğün altında, yine Harbiye’deyiz” söylemiyle ezilenlerin, yok sayılanların umutlarını ve sevdalarını ezgilere taşımayı vaat ediyorlar.
Aslında, her müzik dalından bir efsaneden söz ediliyorsa Yorum için de protest müziğin, kendi tanımlarıyla “devrimci müziğin” efsane grubu denilebilir. Yorum, 12 Eylül askeri rejimi sonrasında üniversite öğrencilerinin baskı koşullarına başkaldırılarını ifade ettikleri bir alan olarak 1985’te kurulan müzik gruplarından biriydi. O günlerden bu yana sayısız müzisyen Grup Yorum’dan geldi geçti; yasaklanmalar, gözaltılar ve tutuklanmalara karşın 21 albümle Yorum yoluna devam etti.
Grup Yorum elemanları, söyleşimiz sırasında 2006’da çıkardıkları “Yıldızlar Kuşandık” albümünden sonra yeni albümlerinin de önümüzdeki aylarda çıkacağı haberini verdiler: “24. yılımıza girerken bir yandan Harbiye konserimize hazırlanıyoruz, bir yandan da albüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her albümde yeni şeyler denemek bir Yorum klasiğidir aslında. Her konserimizde olduğu gibi 6 Eylül akşamı da yeni şarkılarımızdan örnekleri izleyicimize sunacağız. Diğer sanatçıların hazırlanmasıyla bizim hazırlanmamız arasında dağlar kadar fark var. Asıl fark, oradan kaynaklanıyor. Sadece müzikle uğraşmıyoruz, üretkenliği, yaratıcılığı zorlayan birtakım şeylere karşın sanat alanında yapabileceğimizin en iyisini göstermeye çalışıyoruz. Bizim açımızdan biraz sınav alanı gibi oluyor.”
Grup Yorum’un günümüzdeki çekirdek kadrosunu oluşturan solistler Öznur Turan, Eren Olcay, Selma Kıl, bağlamada Cihan Keşkek, klasik gitarda Muharrem Cengiz, bas gitarda İbrahim Gökçek, kavalda Ali Aracı, perkusyonlarda İnan Altın sahnede olacak. Gruba Avustralya’dan gelerek katılan yeni solist Mesut Eröksüz izleyiciyle tanışırken klavyede Ali Papur’un yanı sıra deneyimli davulcu Turgut Alp Bekoğlu gruba eşlik edecek. Bu yıl konuk sanatçılar sınırlı tutularak Grup Yorum elemanlarının ağırlığı daha arttırılmak istenmiş. Yorum’un deneyimli elemanlarının yetiştirdiği Grup Yorum Korosu, sahnede tüm parçalara vokalleriyle katkıda bulunacak. Yorumcular konser hakkında bilgi verirken gizleyemedikleri heyecanlarının nedenini de dile getirdiler: “Bir yılda biriktirdiğimizi o kadar çok şey var ki... Çok farklı konserlerde bir araya geliyoruz, koşulları anlatıyoruz. Dinleyiciyle ‘Buna karşı şöyle tavır almak lazım’ diye konuşarak dertleşiyoruz aslında. Ama Harbiye’deki iletişimimiz çok daha farklı oluyor. Bir yılda yaşadığımız acılar, sevinçler, sıkıntılar ortak. Müziğimiz de güzel tabii.”
Aynı göğün altında, hep birlikte
Yorum’un Harbiye konserlerinin her biri de ertesi yıla kadar anlatılan ortak bir ruhun yaşandığı törenlerdir aslında. Yorum’un bütün şarkıları hep bir ağızdan söylenir, halaylar çekilir, sloganlar atılır. Final hep birlikte “Cemo” ve “Haklıyız Kazanacağız” marşı ile gelir. “Konserlerinizi dolduranlar kimler, solun belli bir çizgisindeki insanlar mı” sorumuza Yorum elemanları kesinlikle karşı çıktı:
“Kısaca herkes diyebiliriz. O konser alanında mankenleri, travestileri, yaşlıları, gençleri, bütün siyasi çevrelerden insanları, türbanlı aileleri, basından değişik camialardan insanları, şirket yöneticilerini gördük. Ama her zaman toplumun en dinamik kesimi olan gençlik, dinleyicilerimiz arasında büyük bir yoğunluk oluşturuyor. Harbiye konserlerinin heyecanı da bu zaten. Oraya gelen her kesimden 5 bin kişiyi memnun göndermek zorundayız.”
Yorum elemanları, dinleyici kitlesinin bu geniş yelpazesini mücadeledeki kararlılıklarına duyulan saygıya bağlıyor, biz ise müziklerinde yarattıkları enerjinin, tutturulan çizginin insanları yakaladığından söz ettik. Sonunda hepsinin birlikte Yorum’un başarısını yarattığı konusunda anlaştık:
“Yorum’un düşlediği dünya aslında herkesin düşlediği bir dünya. Eşit, özgür bir dünyadan bahsediyoruz, söylediğimiz her şarkıda, her ezgide. Belki biraz daha keskin bir yerde duruyoruz, mücadelenin içindeyiz... Söylediklerimiz ve pratiğimiz bir. Bu anlamda da insanların bizi çok kendilerine yakın hissedemediği zamanlar olabilir. Daha uç yerde görebilir ama ‘aynı göğün altındayız’ diye birlikte türküler söyleyeceğiz. Bu aynı göğün altında yaşadığımız insanların en asgari düzeyde istediği şeyler aslında bunlar. Daha iyi bir gelecek, daha iyi bir dünya. Eşit, özgür, bağımsız, bir ülke özlemi, dinleyicilerimizi ortaklaştıran temel yanlardan biri.”
HATİCE TUNCER / Cumhuriyet 31.08.2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.