Ermeni Soykırımı 100. Yılında Dünyada Nasıl Anılıyor?
Güney Kaliforniya Üniversitesi Ermeni Çalışmaları Enstitüsü, year100.org adlı bir küresel rehberin internet üzerinden yayımına başladı. Rehber, Ermeni...
Güney Kaliforniya Üniversitesi Ermeni Çalışmaları Enstitüsü, year100.org adlı bir küresel rehberin internet üzerinden yayımına başladı. Rehber, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında yayımlanan kitapları, düzenlenen konferansları ve çeşitli etkinlikleri listeleyerek, konuyla ilgili farkındalığı artırmayı amaçlıyor.
year100.org, İngilizce, Ermenice ve Türkçe olmak üzere üç dilde yayımlanıyor. Sitenin amacı, soykırımın nasıl gerçekleştiği, neden ve sonuçları; nasıl anıldığı veya üzerinde ne tür tartışmaların yürütüldüğü gibi konular hakkında bilgi edinmek isteyen akademisyen, öğrenci ve meraklılara ulaşmak.
Ermeni Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Salp Ghazarian, rehberle ilgili olarak, “year100.org sadece geçmişin bugünde nasıl yaşadığına ışık tutmuyor; daha geniş bir anlamda, dünyanın dört bir tarafında konuyla ilgili çalışmaların gelecekte nasıl bir yön alacağına dair de önemli bir fikir veriyor” diyor.
Ghazarian, sitenin önemli bir bilgi birikimini ulaşılabilir kıldığını şu sözlerle vurguladı:
“Akademisyenlerin, sanatçıların, yazarların ve aktivistlerin farklı coğrafyalarda Ermeni Soykırımı’nı nasıl yeni ve farklı yollarla andığını görmek gerçekten heyecan verici. Rehber, sadece Ermenilerin veya akademisyenlerin değil, herkesin katkısına açık. Gerçekleşen etkinliklerle, yayımlanan kitaplarla ve internet siteleriyle ilgili verileri bir araya toplayarak paylaşmanın, konuyla ilgili bilgilere ulaşmayı kolaylaştıracağına ve diyalogu da artıracağına yürekten inanıyoruz.”
Rehber, herhangi bir seçmeye gitmeden, kapsayıcı bir yaklaşımla oluşturuluyor. Etkinlikler ve yayınlarla ilgili yeni kayıtlar, gerekli bilgileri içeren formu dolduran herkes tarafından girilebiliyor.
year100.org’da etkinliklerle ilgili girdilere, her biri 100. yılla ilgili çalışmalar yürüten Hrair Hawk Khatcherian (Kanada), Stepan Norair Chahinian (Brezilya) ve Matthew Karanian’ın (ABD) fotoğrafları eşlik ediyor. Bu fotoğraflar, rehberde yer alan etkinlikler yoluyla hatırlanacak olan yitirilen geçmişi, yok olan yaşamı ve aynı zamanda hayatta kalanları ve dirilenleri temsil ediyor.
“Yüzüncü yılın olumlu yanlarından biri, uluslararası akademi ve sanat camiasından pek çok kişinin anma faaliyetlerine katılmayı arzu etmesi” diyen Ghazarian, bunun önemine şu sözlere dikkat çekiyor:
“Etkinliklerin okumalardan konserlere, konferanslardan sergilere, spor faaliyetlerinden bağışlara çok geniş bir yelpazeye ve ayrıca Kuzey Amerika’dan Güneydoğu Asya’ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yayılması, onların, farklı topluluklar, kurumlar ve organizasyonlar tarafından paylaşılarak daha çok duyulmasına katkı sağlayacak.” (EKN)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.