Erdoğan'ın fikri 'şeriat'
Başbakan din eksenli söylem ve uygulamalarıyla kuşkuları haklı çıkarıyor Erdoğan'ın fikri 'şeriat' *AKP'nin dini eksenli...
Başbakan din eksenli söylem ve uygulamalarıyla kuşkuları haklı çıkarıyor
Erdoğan'ın fikri 'şeriat'
*AKP'nin dini eksenli bir parti olmadığını belirtmesine karşın uygulama ve söylemleriyle 4 kadınla evlenmenin yolunu gösteren Erdoğan, içki yasağını anayasaya dayandırdı.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Her seferinde AKP'nin din eksenli bir parti olmadığını savunan Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın söylem ve uygulamaları bunun tersini işaret ediyor. AİHM'nin türban kararı üzerine "Mahkemenin bu konuda söz söyleme hakkı yoktur. Bu hak din ulemasınındır" diyen Erdoğan, yurtdışında Türk Medeni Yasası'nı yok soyarak Kuran'a göre 4 kadınla evlenmenin şartlarını anlatmasıyla tartışma yarattı.
Erdoğan, sık sık AKP'nin dini eksenli bir parti olmadığını savunmasına karşın söylemi ve uygulamalarıyla "din eksenli" bir görüntü veriyor. "AKP'nin gizli planı var, kafasının arkasında din devleti yatıyor" eleştirilerine sert tepki gösteren Erdoğan, yaptığı açıklamalarla bu kuşkuları haklı çıkarıyor. Erdoğan'ın bu yöndeki bazı açıklamaları şöyle:
Erdoğan, AİHM'ye türban kararı nedeniyle tepki gösterirken, "Mahkemenin bu konuda söz söyleme hakkı yoktur. Söz söyleme hakkı din ulemasınındır" dedi.
Üniversitelerde türban yasağını kaldırmak için çeşitli yollar deneyen AKP hükümeti, bu olmayınca anayasayı değiştirdi. AKP hükümetleri döneminde içki yasağı genişledi. Erdoğan, bununla ilgili eleştirilere anayasanın 58. maddesini anımsatarak yanıt verdi.
Erdoğan, Almanya'ya yaptığı gezi sırasında bir milletvekilinin "İslam ülkelerinde 4 kadınla evlenilebiliyor. Bu da Kuran'da var mı, mecburi mi" sorusu üzerine, Türk Medeni Yasası'nın hükümlerini yok sayarak, "Hayır, bu Kuran'ın emri değil. Ama bazı özel durumlarda 4 kadınla evlenmeye izin var." açıklamasını yaptı.
Başbakan Erdoğan'ın , "Af yok mu" diye soran bir yurttaşa yanıt verirken , "Af yok, suç işleyen cezasını çeker. Devlet katili affetme yetkisine sahip değildir. Katili affetme yetkisi aslında maktulün vârislerine aittir, öyle olması lazım" demesi şeriat hukukundaki "kısasa kısas, kan parası ve diyet" uygulamalarını anımsattı.
CUMHURİYET - 10 Mart 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.