Eğitim-İş : AKP eğitimi dinselleştiriyor
Eğitim-İş : AKP eğitimi dinselleştiriyorEğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli, yaptığı yazılı açıklamada, 2007-2008 Eğitim-öğretim yılında,...
Eğitim-İş : AKP eğitimi dinselleştiriyor
Eğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli, yaptığı yazılı açıklamada, 2007-2008 Eğitim-öğretim yılında, eğitim sisteminin sorunlarına çözüm üretilemediği gibi bu sorunlara her geçen gün yenilerinin eklendiğini söyledi. Eğitim sisteminin kötü yönetildiğini kaydeden Adıbelli, “AKP iktidarıyla birlikte, eğitimde özelleştirme ve dinselleştirme hareketleri artarak devam etmektedir. Bunun sonucunda eğitim sistemimiz, geleceğimizin güvencesi çocuklarımızı yetiştirmede oldukça yetersiz kalmış, bilimsellikten ve çağdaşlıktan uzaklaştırılmış ve ulusal nitelikten yoksun bırakılmıştır. Okullar tarikat yuvalarına dönüştürülmeye çalışılmıştır. Cumhuriyet rejiminin, 'herkese yeterli eğitim' hedefi terk edilmiş, eğitim, parası olanın satın aldığı bir mal, öğrenci de müşteri durumuna getirilmiştir” uyarısında bulundu.
“EĞİTİM SİSTEMİ, DERSHANE VE ÖZEL OKUL ALANINA KAYDIRILDI”
Adıbelli, eğitim sisteminin sınavlara endekslendiğini ifade ederek, eğitimin dershane, özel ders, özel okul alanına kaydığını savundu. Özel kurs ve dershanelerden yararlanma olanağı bulamayanların sınav kazanma şanslarının çok düştüğüne işaret eden Adıbelli, “Bir çok aile daha iyi bir gelecek yaratmak için çocuklarını özel okullara göndermeyi zorunlu görmektedir. Sınavlar, dershaneler, özel dersler, özel okullar, test kitapları, dergiler ile büyük bir ekonomik pasta yaratılmış durumdadır” dedi. Adıbelli, Türkiye’de 1970’lı yılların sonlarında 200 olan dershane sayısının günümüzde 5 bine yaklaştığını anlattı. AKP hükümetinin devlet okullarını yok saydığını ve özel eğitimin önünü açtığına dikkat çeken Adıbelli, 2003 yılından bugüne kadar yapılan ÖSS sonuçlarının sayısal verilerine işaret etti. Adıbelli, “2003 yılında ÖSS’yi kazanan düz lise mezunlarının oranı yüzde 85,1 iken, bu rakam 2004 yılında yüzde 83,4’e, 2005 yılında yüzde 81,4’e, 2006 yılında yüzde 78,48 düşmüştür. 2007 yılında ise bu oran yüzde 82.81 olmuştur. Düz liselerin sınavı kazanma oranlarındaki bu istikrarlı düşüş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel eğitimi ön plana çıkaran politikalarının bir sonucudur” dedi.
-“AYAK ÜSTÜ ÖSS’Yİ DEĞİŞTİRMEK ZARAR GETİRİR”-
Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanamadığını ve bu durumun illerin başarı sıralamasında ortaya çıktığını ifade eden Adıbelli, ÖSS’de bir değişiklik planlandığına da işaret etti. Üniversiteye girişin sınavlı hale getirildiği 1974 yılından bu yana üniversiteye giriş sisteminde 7 kez değişiklik yapıldığına değinen Adıbelli, “Planlı, programlı, uzmanların görüşleri alınmadan, ayak üstü yapılacak değişikliklerin yarar değil zarar getireceği bilinmelidir” uyarısında bulundu.
Adıbelli, yetersiz öğretmen istihdamı, bilimsellikten uzak müfredat gibi nedenlerle eğitim sisteminin artık iflas ettiğini savunarak, “Eğitim-İş olarak diyoruz ki; Eğitim sistemimizde acilen ve gerçek bir reforma gereksinim vardır. Eğitim sisteminin gerçek işlevine kavuşabilmesi için her düzeyde yapılmaya ve yaygınlaştırılmaya çalışılan sınav sistemine ve eğitim sistemi üzerindeki piyasa egemenliğine son verilmelidir. Herkes için parasız ve nitelikli eğitimin koşulları yaratılmalıdır” dedi.
ANKA - VATAN - 14 Haziran 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.