Din dersi kitabında Aleviliğe 10 sayfa
Alevi kültürü ve Alevi inancının gerekleri ilk kez bu kadar geniş bir şekilde ders kitaplarında yer alıyor.ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı...
Alevi kültürü ve Alevi inancının gerekleri ilk kez bu kadar geniş bir şekilde ders kitaplarında yer alıyor.
ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12'nci sınıfta okutulan 'din kültürü ve ahlak bilgisi' ders kitabında Alevilik ve Bektaşilik konusuna 10 sayfanın üzerinde yer verdi. Kitapta Alevilikle ilgili temel kavramlar anlatılıyor.
'İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar' başlığı altında ele alınan Alevilik konusu için semah, cem, cemevi, deyiş, nefes, üç sünnet yedi farz, oruç, mürebbi, 12 hizmet gibi anahtar kavramlar anlatılıyor. Ünite içerisinde, Alevilikle ilgili bilgi verilirken de "Alevilik-Bektaşilik düşüncesi diğer tasavvufi oluşumlar gibi İslam'ın ahlaki prensipleri üzerinde önemle durur ve bu prensipleri insanlar arasında yaygınlaşmasını sağlar" ifadelerine yer verilecek. Derste, Aleviliğin birlikte yaşama ve hoşgörü kültürü olduğu belirtilerek, cem töreni anlatılacak, cemde dile getirilen 'ikrar' sözünün önemi üzerinde duruluyor.
Pir Sultan Abdal'ın fotoğraf var
12'nci sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında Pir Sultan Abdal'ın bir heykelinin fotoğrafına da yer veriliyor. Ayrıca Alevilik konusunun işleneceği ünitede öğrencilere görgü ayini, ikrar verme cemi, kerbela olayı, muharrem ayı gibi konular da anlatılıyor. Bektaşi nefesi olarak bilinen Hilmi Dede Baba'nın sözlerine yer verilen ünitede, Hacı Bektaşi Veli'nin '4 Kapı 40 Makam' adlı eserinden de bölümler bulunuyor. Alevilik konusu kapsamında öğrenciler Aleviliğe dair verilen okuma parçalarının yanı sıra, 'Makalat', 'Cabbar Kulu' gibi Aleviler arasında önemli olan yazılı kaynaklardan seçilmiş bölümleri de öğrenme fırsatı bulacak.
Ahilik ve ahiliğin temel ahlaki ilkelerinin anlatılacağı derste, semah kavramı ise öğrencilere "Alevi-Bektaşi düşüncesine mensup olanların müzik eşliğinde yaptıkları ayine semah denir" tanımıyla öğretilecek. Ayrıca ahilik konusu işlenirken ortaçağ Anadolusu'nda bir kadın teşkilatı olan ve dünyanın ilk kadın teşkilatı olarak bilinen Bacıyan-ı Rum ile ilgili de bilgi veriliyor. Ders kitabında, Ahi Evran'ın eşi Fatma Ana tarafından kurulan Bacıyan-ı Rum'un, 'işine, eşine, aşına sahip ol' felsefesinin yanı sıra kimsesiz genç kızları himaye etme, evlendirme gibi hizmetlerine ilişkin de detaylı açıklamalara yer veriliyor.
04/10/2007
BETÜL KOTAN - RADİKAL
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.