Deniz Baykal, Abdal Musa Anma Etkinliklerinde
Deniz Baykal, Abdal Musa Anma EtkinliklerindeAntalya'da Abdal Musa Anma Şenlikleri'ne katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Alevi derneklerinin istek...
Deniz Baykal, Abdal Musa Anma Etkinliklerinde
Antalya'da Abdal Musa Anma Şenlikleri'ne katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Alevi derneklerinin istek ve çözümlerine açık olduklarını belirterek, "Bizim ayrışmaya, dışlanmaya, yok sayılmaya tahammülümüz yoktur. Hele Anadolu'nun ırk, mezhep, inanç, kök, köken hiçbir farklılığı yok. 72 millet birdir. Herkes aynı hak ve hukuka sahiptir" dedi.
CHP Genel Başkanı Baykal, Antalya'nın Elmalı ilçesi Tekke köyünde 4. Uluslararası 25. Ulusal Abdal Musa Anma Şenlikleri'ne katıldı. CHP Antalya milletvekilleri ve Kemal Kılıçdaroğlu ile Yılmaz Ateş'in de eşlik ettiği ziyarette CHP lideri ilk olarak Tekke köyündeki Abdal Musa'nın mezarının bulunduğu türbeyi ziyaret ederek, dua etti.
Daha sonra etkinliklerin yapılacağı yere geçen Baykal, burada yaptığı konuşmada, "Bu yıl bu törenlerde Tekke köyümüzde bir kez daha bir aradayız. Bu yıl daha katılımlı bir tören gerçekleştiriyoruz. Bundan da çok mutluyum. Bu konuda hepimiz üzerimize düşenleri yapacağız. Tekke'de her yıl bu törenler Abdal Musa'nın daha iyi tanınmasına yardımcı olacaktır. Alevi Bektaşi kültürünün gerçek değerinin anlaşılmasına bu törenler büyük katkı sağlayacaktır. Abdal Musa'nın önemi yeterince taktir edilmemiş. Dar bir çevrenin kendi hurafelerinin ötesinde kimdir, nedir, anlamı nedir bu konuda yeterince aydınlatılamamış olduğunu düşünüyorum. Yaşanmış tarihi gerçeğinin, ahlakının bundan sonrasının daha anlaşılır olmasına yardımcı olacaktır. Anadolumuz eren ve ermişlerle doludur. Anadolumuzun tarih boyunca coğrafyanın her köşesinde bilgi, görüş ve fazilet ahlak timsali yaşamıştır. Bir toplumun değeri sadece anayasasına, kanununa ve protokolüne göre anlaşılamaz. Bir toplumun değeri resmi kisvesinin ötesinde toplumun özünde, insanının içinde ortaya çıkan değerleriyle, faziletiyle kararlılığı ve gelişmesiyle belirleyen ulu isimlerin, gerçek kahramanlarının, ermiş insanların niteliği ve niceliğiyle ölçülmeli ve anlaşılmalı. Ne mutlu ki biz Türk toplumu acılar, ızdıraplar yaşadık. Zulümler katliamlar yaşadık. Utançlar yaşadık ama bu hareketli tarihte Anadolu insanı bu uzun tarih dönemini şerefli şanlı bir şekilde bugünlere taşıdı" dedi.
"ANADOLU İNSANI İÇİNDEN ÇIKAN ULU EREN İNSANLARLA YÜCEDİR"
Anadolu insanının içinden çıkan ulu eren insanlarla yüceleştiğini belirten Baykal konuşmasına şöyle devam etti:
"Bunların arasında önemi yeterince anlaşılmamış Abdal Musa vardır. Geldiği yeri düşünün. Horasan erenlerinden. 700 yıl önce yaşamış ama şimdi hepiniz onun adına buradasınız. Bir Abdal Musa 700 yıl sonra anılıyor ve gelinmesine neden olacak değeri taşıyor. Altın alem orada yok. Oradan alındı farklı bir alem konuldu. Orada mutfağında 40 tane derviş hizmet ederdi. 200 hayvanın barınacağı ahır vardı. Yedirilir içirilirdi. Son zamanlara kadar sönmemişti. O kazan inşallah hiç sönmeyecek. O kazanda kardeşlik, dostluk ve dayanışma yatıyor. O alevle tarihimizi yönlendirmek gerekiyor. Menkıbesi var. İş, destana dönüşmüş. Elbet efsanesi yaşatılacak. Toplumda değeri bilinmiyor. Yaşatılmıyor. Elmalı'mızı, Tekke köyümüzü fikir ve ahlak merkezlerini bütün Türkiye ve dünyaya tanıtacağız."
"AYRIŞMAYA, DIŞLANMAYA, YOK SAYILMAYA TAHAMMÜLÜMÜZ YOKTUR"
Konuşmasına birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak devam eden Baykal, "Anadolu sadece süngü ve kılıçla fethedilmemiştir. Anadolu'da zihinlere ve vicdanlara girilmiştir. Doğru düşünce, adalet ile dürüstlükle girilmiştir, kardeşlikle girilmiştir. Bu noktada dertliyiz. Bizim ayrışmaya, dışlanmaya, yok sayılmaya tahammülümüz yoktur. Hele Anadolu'nun ırk, mezhep, inanç, kök, köken hiçbir farklılığı yok. 72 millet birdir. Herkes aynı hak ve hukuka sahiptir" diye konuştu.
Konuşmasının son kısmında Alevi derneklerinin istekleri konusuna da yer veren CHP lideri Baykal, "Şu konuşuldu, bu konuşmadı, paralar pullar gündeme getiriliyor. Bir heyecan bir telaş gündemi götürüyor. Bu konuda toplantı ve panellere ihtiyaç yok. Ama bir heyecana gerek yok. Yapılması gereken çok açık. Cem evinin hukuki konumunun netleşmesi, din dersinin zorunlu olup olmaması. Yapılacak tek iş TBMM dilekçe verip, CHP'nin kanun tekliflerini kabul edelim ondan sonra sorun kalıyor mu kalmıyor mu? Biz CHP olarak kanun teklifi haline getirdik. Bütün Alevilerin isteklerinin çözümü var. Çözümü doğru çözümdür" şeklinde konuştu.
Baykal'ın konuşmasının ardından tören semah ve deyişlerin söylenmesi ile devam etti.
***
"Anadolu sadece kılıçla fethedilmemiştir"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Anadolu, sadece kılıçla, süngüyle, silahla, zorla fethedilmemiştir. Anadolu'da gönüllere, zihinlere, vicdanlara, iyi ahlakla, doğru düşünceyle, adalet fikriyle, dürüstlükle, kardeşçe, bütün milleti severek, herkesi kucaklayarak girilmiştir'' dedi.
Antalya- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya'nın Elmalı ilçesi Tekke köyünde düzenlenen 25. Abdal Musa Sultan'ı anma etkinliklerine katıldı. Etkinlik öncesi CHP Genel Başkanı Yardımcısı Yılmaz Ateş, TBMM grup başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, kimi milletvekilleri ve belediye başkanları ile Abdal Musa Türbesi'ni ziyaret eden Baykal, burada dua etti. Baykal, etkinlikte yaptığı konuşmada, Abdal Musa'nın öneminin yeterince anlaşılamadığını söyledi. Anadolu'nun, erenlerle, ermişlerle, ulularla dolu olduğunu ifade eden Baykal, tarih boyunca her dönemde Anadolu coğrafyasının her noktasında, çok büyük değerlerin, sıradışı görüşlere sahip ahlak timsali insanların yeşerdiğini bildirdi.
Deniz Baykal, bir toplumun değerinin, yalnızca anayasasına, yasalarına, protokolüne yansıyan biçimiyle değil insanının içinde ortaya çıkan, değeri, bilgisi, ahlakı, ileri görüşlülüğü, zor zamanlardaki kararlılığıyla içinde bulunduğu toplumun gelişmesini belirleyen gerçek ulu isimlerin, halk kahramanlarının, ermiş insanların, erenlerin niteliğiyle, niceliğiyle, önemiyle ölçülmesi gerektiğini kaydetti.
Anadolu'nun büyük ve çalkantılı tarihi içinde, büyük kahramanlıklar, zaferler, eziklikler, yenilgiler, katliamlar, zulümler, utançlar yaşandığını dile getiren Baykal, ''Ama bu hareketli tarihin içinde Anadolu'dan insanlarımız, ne mutlu ki bu büyük tarih dönemini şerefli, şanlı, basiretli şekilde bugünlere taşımayı başarmışlardır'' diye konuştu. Bunun başarılmasının Anadolu insanının kendi yeteneğiyle ilgili olduğunu dile getiren Baykal, zor zamanlarda ortaya çıkan gerçek lider ve halk kahramanlarının da zihinlerin karıştığı, iyinin kötüyle koyun koyuna yattığı bunalım dönemlerinde, insanlara, belirsizliği aşmakta, doğruya iyiye, ahlaklı olana ulaşmakta öncülük yaptıklarını kaydetti.
Horasan erenlerinden Abdal Musa'nın, peygamber soyundan geldiğini ve Hacı Bektaşi Veli'nin amcasının oğlu olduğunu aktaran Baykal, Abdal Musa'nın Bursa'nın fethinde de Orhan Gazi ile büyük emeğinin geçtiğini söyledi. Baykal, Abdal Musa'nın Bursa'nın fethinden sonra yükselen Osmanlı beyliği içinde kendine yer bulamadığını ve Toroslar'ın ötesine, Elmalı'ya yerleştiğini anlattı. Kahraman bir asker olan Abdal Musa'nın burada kendi tekkesini kurduğunu belirten Baykal, Elmalı'yı bir büyük kültür, sanat, bayındırlık hizmet merkezi haline getirdiğini kaydetti. Anadolu'nun bir fikir, ahlak ve değerler sistemini bağrında taşıdığını belirten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Anadolu, sadece kılıçla, süngüyle, silahla, zorla fethedilmemiştir. Anadolu'da gönüllere, zihinlere, vicdanlara; iyi ahlakla, doğru düşünceyle adalet fikriyle, dürüstlükle, kardeşçe, bütün milleti severek, herkesi kucaklayarak girilmiştir. Eksikliğini hissettiğimiz de tam bu noktada ortaya çıkıyor. Ayrışmaya, dışlanmaya ve yok sayılmaya hiçbir şekilde tahammülümüz yoktur. Bunun kimseye getireceği yarar yoktur. Hepimiz Anadolu'nun zenginliğiyiz. Irk, mezhep, inanç, soy, sop, kök, köken; bunların hiçbir farklılığı yok. Bizim gözümüzde 72 millet birdir, herkes kardeştir, herkes eşittir, herkes aynı hakka ve hukuka sahiptir.''
"Biz önce kavgayı bitireceğiz"
Konuşmacıların Alevi-Bektaşi toplumunun sorunlarını dile getirdiklerini belirten Baykal, bu konuların çözümü için zaman zaman toplantılar yapıldığını ve yemekler düzenlendiğini söyledi. Bu toplantı ve yemeklerin de 'o katıldı, bu katılmadı, şu konuşuldu, bu konuşulmadı' şeklinde tartışmalar yarattığını dile getiren Baykal, ''Paralar, pullar gündeme getiriliyor. 'Merak etmeyin, halledeceğiz' deniyor. Bir heyecan, bir telaş kendisini gösteriyor'' dedi.
Bu tartışmalarla milleti yormaya gerek olmadığını savunan Baykal, cemevlerinin hukuki konumunun netleşmesi, zorunlu din dersinin kaldırılması, Diyanet'in içinde Alevi toplumunun temsili konularında CHP'nin hazırladığı kanun tekliflerini TBMM'ye sunduğunu söyledi. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kimse telaşlanmasın, kimse heyecanlanmasın. Biz CHP olarak bu konuları artık kanun teklifi haline getirdik. O kanun Meclis'te görüşülür, oylanır ve bu iş biter. Hiç tereddüte gerek yok, her şeyin çözümü var. Çözümü de bizim sorumluluğunu üstlendiğimiz çözümdür. İnanıyoruz ki peşrevi bırakıp doğrudan işi tutmaya kalkarsak yapacağımız iş, bu konuda hazırlanan tasarıları bir an önce kanunlaştırmak, gereğini bir günde yapmak. CHP olarak buna hazırız. Herkesi bize destek vermeye çağırıyoruz. CHP'ye kulak versinler, bu konularda o ne söylüyorsa gereğini yapsınlar, toplantılara, yemeklere, platformlara ihtiyaç yok, eğer başka amacı yoksa... Eğer sorunu çözmekten ibaretse maksat, o zaman yolu budur. Ha 'O vesileyle biz başka bir iş arıyoruz, hareketi bölmek, parçalamak istiyoruz, maaşla kendimize bağlı kesimler oluşturmak istiyoruz diyorsanız' onu bilemem. Benim aklım onlara ermez.''
Abdal Musa'nın, ''Kavgalı yerden kaç, uzaklaş'' dediğine dikkati çeken Baykal, ''Bu bizim kendi deneyimimizle de gördüğümüz bir gerçeği hatırlatıyor. CHP'yi Türkiye'nin özlemine uygun bir parti haline getirmemiz gerektiğini, bütün milletle birlikte değerlendirdikten sonra demiştim ki, Kavgalı eve kız vermezler, kavgalı partiye oy vermezler. Biz önce kavgayı bitireceğiz. Abdal Musa da bize bunu öğütlüyor'' dedi. Antalya Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Abdal Musa'nın gelecek kuşaklar tarafından tanınması için bu etkinliklerle yaşatılacağını söyledi.
Karacaahmet Sultan Dergahı Genel Başkanı Muharrem Dede de, ''Bugün Hacca milyarlarca dolar para harcanıyor. Ama Hacı Bektaş, Abdal Musa ve diğer törenlerimize bir ambulans dahi bulmakta güçlük çekiyoruz. Sayın milletvekillerimiz, muhalefet olduğunuzu, 50 senedir de iktidar olamadığınızı biliyoruz. Ama lütfen bu sorunlarımıza el atınız'' dedi.
Alevi Kültürleri Derneği Genel Başkanı Tekin Özdil ise Alevilerin 500 yıldır baskı gördüğünü savundu. Buna rağmen yüreklerinde nefret ve kin taşımadıklarını dile getiren Özdil, ''Hükümetin Alevi tarafları ve örgütlenmelerinin temsilcileri olarak çağırdığı insanların içerisinde, ilahiyatçılar, temsil yetkileri olmayan insanlar var. Bu toplantı bir başlangıçtır. Ancak Alevilik tanımını yapmak devletlerin görevi değildir'' dedi. Özdil, ''Laiklik, sosyal devlet, demokrasi hedefleniyorsa askeri anayasadan kurtulmak gereklidir. Aleviler olarak her zaman 'ne şeriat, ne darbe' dedik. Demokrasinin olmadığı hiç bir anlayışı benimsememiz mümkün değildir'' diye konuştu.
CUMHURİYET - AA - 20 Haziran 2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.