Çöp alanına karşı miting

Çöp alanına karşı miting

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesinde, köylüler çöp alanını protesto mitingi düzenledi.Beldeye...

A+A-

Çöp alanına karşı miting

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesinde, köylüler çöp alanını protesto mitingi düzenledi.

Beldeye bağlı Maksutuşağı köyü Araptepe mevkisine, Kahramanmaraş Belediyesi tarafından çöp depolama alanı yapılmasını istemeyen köylüler, Narlı ve Çevre Köylerini Koruma, Geliştirme, Güzelleştirme ve Kültür Derneği’nin düzenlediği bir mitingi yaptı. Köylüler, üzerinde çöp alanını protesto amaçlı yazılar bulunan dövizlerle Narlı Cem Evine kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz istifaya davet edildi.

Dernek Başkanı Mahmut Tanış, köylülere hitaben yaptığı konuşmada, çöp depolama alanının Narlı’ya yapılamsına izin vermeyeceklerini belirtti. “Narlı’ya çöp alanı istemiyoruz, ovamızı kirletemeyiz” diyen Mahmut Tanış, “Bu alanda Çınarlı Barajı Projesi bulunuyor. Ayrıca çöp tesisi 9 köyün içme ve kullanma suyunu temin ettiği havzayı kirletecek. Yanlış karardan geri dönülmeli” dedi.

(Kahramanmaraş / EVRENSEL) - 31 Ocak 2008

Maraş'ta 'çöp' eylemi

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Narlı beldesinde, köylüler çöp alanını protesto mitingi düzenledi.

Beldeye bağlı Maksutuşağı köyü Araptepe mevkisine, Kahramanmaraş Belediyesi tarafından çöp depolama alanı yapılmasını istemeyen köylüler, Narlı ve Çevre Köylerini Koruma, Geliştirme, Güzelleştirme ve Kültür Derneğinin düzenlediği miting için derneğin hizmet binası önünde toplandı.

Köylüler, üzerinde çöp alanını protesto amaçlı yazılar bulunan dövizlerle Narlı Cem Evine kadar yürüdü.

Yürüyüş sırasında slogan atan göstericiler, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ı istifaya davet etti.

Dernek Başkanı Mahmut Tanış, Narlı Cem Evi önünde toplanan köylülere hitaben yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş Belediyesinin çöp depolama alanını Narlı'ya yapmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

''Narlı'ya çöp alanı istemiyoruz, ovamızı kirletemeyiz'' diyen Mahmut Tanış, ''Bu alanda Çınarlı Barajı Projesi bulunuyor. Ayrıca çöp tesisi 9 köyün içme ve kullanma suyunu temin ettiği havzayı kirletecek. Yanlış karardan geri dönülmeli'' dedi.

AA - GERÇEK GÜNDEM - 31 Ocak 2008, Perşembe

PAZARCIK-NARLI OVASI’NIN YOK OLMASINA SESSİZ KALMAYALIM!

Ülkemizin doğal, tarihi, kültürel ve ekonomik zenginliğe sahip seçkin yörelerinden biri olan Pazarcık-Narlı Ovası, her biri tek başına Türkiye’nin en büyük çimento fabrikası olacak kapasitede iki adet çimento fabrikası ve Narlı Ovası’nın ortasına kurulmaya çalışılan çöp tesisi ile yok edilmek isteniyor.

Narlı Ovası, zengin ve sulak tarım toprakları ile pamuk, buğday, domates, karpuz, patates başta olmak üzere her türlü sebze ve meyve ekiminin yapıldığı, son yıllarda zeytinciliğin hızla yaygınlaşmaya başladığı, Türkiye’nin toplam biber ihtiyacının %80’ninin karşılandığı bereketli topraklara sahip, Türkiye’nin en verimli ovalarından biridir. Bölgede Kurulu Kartalkaya Barajı ve sulama sistemi Narlı Ovası’nın %90’dan fazlasında sulu tarım yapılmasını sağlamaktadır. Geçtiğimiz yıl Doğa Derneği’nin öncülüğünde Türkiye’de alanında uzman yüze yakın bilim insanının hazırladığı “Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları” adlı çalışmada Yeşilce Önemli Doğa Alanı olarak ilan edilen yöre Narlı Ovası sınırları içerisinde bulunmakta ve bu alan çok sayıda endemik ve nesli tehlike altında bulunan türler barındırmaktadır. Kuş Araştırmaları Derneği’nin yaptığı çalışmalar Narlı Ovası’nın Türkiye’nin önemli kuş göç yolarından birinin de Narlı Ovası’ndan geçtiğini göstermektedir. Yöre’de aynı zamanda Hititler döneminden kalan tarihi eserler bir yana Derbent Kapısı olarak bilinen ve tarihte kervan yollarının giriş kapısı olarak kullanılmış yerde ve çevresinde bulunan onlarca tarihi mağara vardır. Halk arasında ‘kastel’ olarak tabir edilen, tarihte mezar ve su deposu olarak kullanıldığı düşünülen tarihi kalıntılara bolca rastlanmaktadır.

Ülkemizin tarihi ve doğal zenginliklerinin çarpık sanayileşme politikaları ile yok edilmesine sessiz kalmayalım. Tüm insanlığın geleceğini tehdit eden küresel ısınma gerçeği karşısında; küresel ısınmanın baş müsebbibi olarak bilinen çimento fabrikaların ülkemizdeki sayısının artışını anlamak mümkün değildir. Pek çok Avrupa ülkesinde yeni çimento fabrikalarının kurulması çok sıkı şartlara bağlanmış ve sınırlanmışken Türkiye’de Cumhuriyeti tarihi boyunca kurulan kapasite kadar son iki yılda yeni çimento fabrikası kurulmaya başlanmıştır. Türkiye’deki mevcut 58 çimento fabrikasının yıllık toplam üretim kapasitesinin 43 milyon ton olduğu ve sadece Narlı’da kurulan iki fabrikanın yıllık kapasitesinin toplamının 10 milyon tona ulaşacağı düşünüldüğünde Narlı Ovası’na vereceği zararın ve salacağı sera gazlarının yaratacağı tehlike daha iyi anlaşılacaktır. Bu da yetmiyormuş gibi ovanın tam ortasına yöredeki köylerin içme ve kullanım sularının temin edildiği bir alana Kahramanmaraş Belediyesi başta olmak üzere yöredeki sekiz belediyenin kentsel ve tıbbi atıklarının döküleceği bir katı atık depolama tesisinin kurulması akla, bilime ve hukuka aykırıdır.

Çöp tesisi Doğu Anadolu Fayı üzerine çimento fabrikaları ise ana fay hattının kolları üzerine kurulmaktadır. İnşaat çalışmaları nedeniyle patlatılan dinamitlerden şimdiden yöredeki evlerde çatlaklar oluşmaya başlamıştır. Dünya çapında büyüklüğe sahip iki çimento fabrikasının hem de yan yana kurulmasına izin verilmesinde kamu yararı olduğu düşünülemez.

Peyzaj Mimarlığı; doğa, planlama ve tasarım kavramlarını sistematik bir yapı içinde inceleyen; sanat, bilim, mühendislik ve teknolojiyi bir araya getirerek alan tasarımı, planlaması ve yönetimi ile uğraşan bir meslek disiplinidir. Bu amaç ve ideal etrafında bir araya gelen üyelerden oluşan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Narlı Ovası’nda yaşayan yurttaşların oluşturduğu ve örnek bir çevre mücadelesi veren Onuruma ve Ovama Dokunma Hareketi’nin mücadelesine her türlü bilimsel, mesleki ve hukuki desteği vermeyi kamu kurumu olmanın bir gereği saymaktadır.

Türkiye’nin doğal ve tarihi zenginliklerini savunan tüm kurum, kuruluş ve yurttaşları Narlı Ovası’nda verilen çevre mücadelesini desteklemeye çağırıyoruz.

NARLI OVASI ÜLKEMİZİN BİR ZENGİNLİĞİDİR.
YOK OLMASINA İZİN VERMEYELİM!

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI
YÖNETİM KURULU

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.