Cemevi İnşaatı Mahkemelik Oldu
Cemevi İnşaatı Mahkemelik OlduGeçen yıl düzenlenen törenle temeli atılan ve Türkiye'nin en büyük Cemevi...
Cemevi İnşaatı Mahkemelik Oldu
Geçen yıl düzenlenen törenle temeli atılan ve Türkiye'nin en büyük Cemevi olacağı ifade edilen Yunus Emre Cemevi inşaatı parasızlık nedeniyle tamamen dururken, parasını alamayan firma ile cemevi inşaatında çalışan işçiler Cem Vakfı'nı mahkemeye verdi.
Yarım kalan cemevi inşaatı, işi üstlenen firma ile Cem Vakfı'nı mahkemelik etti. Bir yılı aşkın bir süredir paralarını alamayan inşaat firması ile paralarını ödeyemediği işçiler, Cem Vakfı hakkında icra davası açtı. Firma, önümüzdeki günlerde ceza davası açmaya da hazırlanıyor.
Ankara Yukarı Dikmen Mahallesi'nde yapılması planlanan cemevinin temeli, 19 Nisan 2008 tarihinde 'Türkiye'nin en büyük cemevi' sloganıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından atılmıştı. 3 bin 500 kişinin aynı anda cem yapacağı Yunus Emre Cemevi'nin temel atma törenine dönemin CHP'nin Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ile Cem Vakfı Genel Başkanı İzettin Doğan da katılmıştı.
İnşaat işlerini alan müteahhit, çalıştırdığı işçilerin parasını veremeyince inşaata ara verildi. Cem Vakfı yarım kalan inşaatı tamamlamak için bağış toplamaya karar verdi. Bunun üzerine bütün Türkiye çapında kampanya düzenlendi. İnternet sitesi, radyo ve Televizyon aracılığı ile "EL VERİN BİTİRELİM" sloganıyla düzenlenen kampanyadan ilk gün 2 milyon 100 TL(2 Trilyon 100 Milyar) ve ilerleyen günlerde toplam 3 Milyon TL (3 Trilyon)'ye yakın bir bağışın toplandığı kamuoyuna ilan edilirken, toplanan bağışların inşaatın giderlerine yetmediği ifade edildi. Ve inşaat tamamen durdu. O günden bu yana Cem Vakfı'na ait cemevi inşaatının üzerinden 14 aydan fazla bir süre geçti. İnşaatta kullanılan malzemeler çürümeye başladı. İnşaatın her tarafını otlar kapladı. İnşaatın açıkta kalan demirleri paslandı.
İnşaatın durması, üstlenici firmayı da zor durumda bıraktı. Normal yollarla paralarını alamayan firma, resmi olarak muhatap olan Cem Vakfı'nı icraya verdi. Bunun üzerine Cumhuriyet Eğitim ve Kültür Merkezi (Cem Vakfı), Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 07.05. 2009 tarihinde tespit talebinde bulundu. Bir gün sora yapılan incelemeler sonunda bilirkişi heyeti, bugüne kadar yapılan 1 milyon 523 bin liralık masraf tespit etti. Ancak firma masraflarını alamayınca Ankara İcra Müdürlüğü 13. İcra Hakim Tetkik Hakimliği'nde Cem Vakfı aleyhinde dava açtı. 18 Haziran'da görülen duruşma, bazı eksik belgelerin tamamlanması için ileri bir tarihe ertelendi. Bu arada paralarını alamayan bazı işçiler de Diyarbakır'da, Cem Vakfı hakkında aynı şekilde icra davası açtı.
Firma yetkilisi Yunus Emre Balat, parasını alamadığı için mağdur edildiğini söyleyerek işçilerle karşı karşıya geldiğini ifade etti. Balat, şunları dile getirdi: "Paramızı alamadığımız için çalıştırdığımız işçilerin ücretlerini de veremedik. Bunun için hakkımızda icra davaları açıldı. Ben de bunun üzerine resmi muhatap olan Cem Vakfı aleyhinde icra davası açtım. Önümüzdeki günlerde ise ceza davası açacağım. Bugüne kadar başvurmadığımız merci kalmadı. Ancak sorunumuzu çözemedik. Olayın bu aşamaya gelmesini istemezdik ama başka çare kalmadı."
Cem Vakfı Müdürü Hıdır Akbayır ise şöyle konuştu: "Bizim imkanlarımız kısıtlı. Verilen sözler üzerine böyle bir inşaat işine girdik. Ancak daha sonra verilen taahhütler yerine getirilmedi. Hal böyle olunca biz de bu işin altından kalkamadık. Ortada yapılan bir iş ve hak var. Müteahhitle çözmeye çalıştık. Ancak bu konuda bir makul anlaşmaya varamadık. Kimseye 'ödemeyiz' gibi bir anlayışımız yok. Biz de orada o inşaatın o durumda olmasını istemeyiz. Ama şu an kendi imkânlarımızla çözemiyoruz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.