Binler Sivas katliamını andı
Binler Sivas katliamını andıFoto Galeri : Sivas'ı unutmadılar >>>Bugün 35 kişinin hayatını kaybettiği Sivas katliamının 16. yıldönümü......
Binler Sivas katliamını andı
Foto Galeri : Sivas'ı unutmadılar >>>
Bugün 35 kişinin hayatını kaybettiği Sivas katliamının 16. yıldönümü... Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatını kaybedenler Sivas'ta mahşeri bir kalabalıkla anılırken, yurt içi ve dışında da birçok yerde anma etkinlikleri düzenlendi.
ANKARA- SİVAS - Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te meydana gelen ''Madımak Oteli'' yangınında hayatını kaybeden 35 kişi, olayların 16. yılında anılıyor.
Anma programı kapsamında ilk olarak Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Vakıfları Federasyonu, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, Eğitim-İş Sendikası Sivas Şubesi, Cem Vakfı Sivas Şubesi, Türkiye Gençlik Birliği ve Cumhuriyet Okurları üyeleri tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.
Daha sonra grup, olayların yaşandığı Madımak Oteli önüne giderken, otel önündeki açıklamada, Sivas’taki etkinliklere hükümetten hiç kimsenin katılmaması eleştirildi. Bir açıklama yapan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, şunları kaydetti:
''Türkiye bu acılar ile Sivas, Maraş, 1 Mayıs ve benzeri katliamlarla hesaplaşmalıdır. Laik, çağdaş cumhuriyete karşı yapılan saldırılar karşısında devletin suskunluğu son bulmak zorundadır. Devleti yönetenler bu katliamı önleyemeyen devlet adına 2 Temmuz anma törenlerine katılmalı ve tüm insanlık önünde bu katliamları kınamalıdır.''
CHP'Lİ VEKİLLER VE KAMER GENÇ
Sivastaki anma etkinliklerinin en büyüğüyse öğle saatlerinde başladı. Sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi partilerin oluşturduğu 2 Temmuz Tertip Komitesi’nin düzenlediği etkinliğe binlerce kişi katıldı.
CHP üyelerinin oluşturduğu grup ilk olarak Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Burada bir açıklama yapan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, ''Madımak'ta yakılmak istenen sadece oradaki aydınlar değildi. Asıl yakılması ve yıkılması istenen laik, demokratik cumhuriyetimizin kendisiydi. Madımak Oteli müze olmalı, 2 Temmuz Barış ve Kardeşlik Günü olarak kabul edilmelidir'' diye konuştu.
Etkinlikler kapsamında bazı siyasi parti temsilcileri, çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcileriyle olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu topluluk da Mevlana Caddesi'ndeki kavşakta toplandı.
Olayı protesto eden sloganlar atan ve pankartlar taşıyan topluluk, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Daha sonra topluluğun temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.
Grup daha sonra CHP'li grupla birleşerek Madımak Oteli önüne geçti. Bağımsız milletvekili Kamer Genç de anma törenine katıldı.
İSİMLER TEK TEK OKUNDU
Konuşmalarda, röportajlarda öne çıkan talep aynıydı; Madımak Oteli bir an önce müzeye dönüştürülsün. Törende Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu. Kalabalık da her yıldönümündeki karşılığı verdi: burada, burada, burada...
Ankara Barosu Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, ''Madımak Oteli katliamı sadece bu coğrafyanın değil, tüm dünyanın tanıklık ettiği en büyük utançlardan birisidir'' denildi.
Sivas olaylarının 16. yılı dolayısıyla yapılan yazılı açıklama şöyle: ''Aradan 16 yıl geçmesine rağmen acısı hiç dinmeyen Madımak Oteli katliamı, sadece yaşadığımız bu coğrafyanın değil, tüm dünyanın tanıklık ettiği en büyük utançlardan ve belki de en trajik insan hakları ihlallerinden birisidir. Bu utancı bize yaşatanları lanetliyor, Sivas'ta, Madımak Oteli'nde yitirdiğimiz insanlarımızın, dostlarımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.''
DTP'DEN AÇIKLAMA
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Sivas olaylarının 16. yılı nedeniyle ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Sivas'ta 16 yıl önce 2 Temmuzda, 33'ü aydın ve sanatçı olmak üzere 35 kişinin karanlık güçlerce katledildiği, 2 Temmuzun, Maraş ve Çorum'dan sonra, tarihin sayfalarında Sivas Katliamı olarak yerini aldığı ifade edildi.
Sivas'taki katliamının ardından yaşanan yargı sürecinin halkın, kamuoyunun adalete hukuka olan güvenini sarstığı öne sürülen açıklamada, özellikle dönemin siyasal sorumlularının bu katliamın hesabını vermediği, halen Alevilerden özür dilemediği belirtildi.
Türkiye'nin karanlık sayfalarından birinin yıl dönümünün yaşandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''2 Temmuz, aradan geçen bunca yıla rağmen Alevi yurttaşlarımızın ve demokratik kamuoyu vicdanının kanayan bir yarası olarak tazeliğini korumaya devam ediyor.
Ülkemizde bir daha böylesine karanlık olayların yaşanmamasının yolu, geçmişle yüzleşmek, karanlık olayları açığa çıkarmak ve sorumlulardan hesap sormaktan geçmektedir.
Bu ülkenin aydınlık geleceğinden yana olan, demokrasi, barış ve özgürlükleri savunan, halkların kardeşliğine inanan siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve diğer demokratik kurumlar olarak gücümüzü demokrasi cephesi etrafında birleştirmeliyiz.
Sivas'ta katledilen aydınlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor ve onların anılarını, mücadelemizde yaşatacağımıza söz veriyoruz.''
MUĞLA
Ortaca ilçesinde, bazı sivil toplum kuruluşlarının üyelerinden oluşan grup basın açıklaması yaparak olayları kınadı.
Ortaca Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, Atatürk anıtına çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulunup, basın açıklaması yaptı.
Olayların yaşandığı Madımak Oteli'nin müze olmasının istendiği basın açıklamasının ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
ANKARA
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonunca düzenlenen anma mitingine katılmak için Toros Sokak'ta bir araya gelen çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyeleri, Sıhhiye Köprüsü üzerinden Kolej Meydanı'na yürüdü.
Kortej önünde taşınan, Sivas'taki yangında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını bulunduğu dev pankart arkasında yürüyenler yol boyunca, ''Sivas'ı unutmadık, unutmayacağız'', ''Madımak Oteli müze olsun'' sloganları attı.
Ellerinde , ''Madımak müze olacak'', ''Zorunlu din dersleri kaldırılsın'' yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, güvenlik noktalarında üst aramasından geçirilerek meydana alındı.
Kolej Meydanı'na kurulan platformdan sürekli Sivas olaylarını konu edinen şiirler okundu, hoparlörlerden şarkılar dinletildi.
Platformdan Sivas'ta hayatını kaybedenlerin adları tek tek anons edilirken meydanda bulunanlar her adın ardından, ''Yaşıyor'' diye bağırdı.
Mitingteki konuşmalarda, ''Madımak oteli'nin müze haline dönüştürülmesi'' isteği dile getirildi.
Bu arada, platformun önünde farklı sivil toplum kuruluşu üyeleri arasında nedeni belirlenemeyen kısa süreli bir arbede yaşandı.
Emniyet güçlerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı miting, yerel sanatçıların verdiği konserin ardından dağıldı.
İZMİR
Karşıyaka Birlikte Başaracağız Platformunun organizasyonunda gerçekleştirilen anma etkinliğine, İzmir'deki çok sayıda Alevi ve Bektaşi dernek üyeleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan katılımcılar, Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüyerek Sivas'ta yaşanan olayları protesto eden sloganlar attı.
Katılımcılar, meydana üst aramaları yapılarak alındıktan sonra konuşma yapan İzmir Alevi-Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu sözcüsü Şehri Tuğcular, Madımak'ta yakılan ateşin sönmediğini, olayın sorumlularının ve yöneticilerinin unutulmadığını, unutulmayacağını söyledi.
Alevileri devletle barıştırma girişimlerinin yaşandığını ifade eden Tuğcular, ''Alevi çalıştayından hiçbir beklentimiz yok. Bizim taleplerimiz net. Zorunlu din dersinin ve Diyanet İşlerinin kaldırılmasını, cemevlerinin ibadethane kabul edilmesini, Madımak'ın müze olmasını, insanlara eşit yaklaşımı istiyoruz'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından şiirler okundu, saz dinletisi ve semah gösterileri yapıldı. Katılımcılar daha sonra dağıldı.
Öte yandan, İzmir'de dün göreve başlayan Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, etkinlik öncesi Gündoğdu Meydanı'na gelerek alınan tedbirleri kontrol etti.
VİYANA
Avusturya Alevi Gençlik Topluluğu'na (AAGT) mensup 35 genç, üzerinde ''Sivas'ı unutma, Madımak müze olacak'' yazılı siyah tişörtlerle Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği önünde toplandı.
Ellerindeki kırmızı karanfilleri büyükelçilik önüne bırakmak isteyen gençlere büyükelçiliğin Türk ve Avusturyalı korumaları izin vermedi.
Gençlerden bir grup, büyükelçi Selim Yenel'i makamında ziyaret ederek, kendisine bir dosya sundu. Görüşmeye basın mensupları alınmadı.
AAGT Basın Sözcüsü Zeynep Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyükelçi Yenel'e, ''Avusturya'daki Alevi gençlerin genel sorunlarını ve Alevi toplumunun genel olarak devletten beklentilerini içeren'' kapsamlı bir dosya sunduklarını söyledi.
Yenel'in kendilerini kabul ederek dinlediğini ifade eden Kaya, ''Sivas'taki Madımak katliamını kınamak ve unutturmamak amacıyla bu eylemi düzenlediklerini'' bildirdi.
Gazetecilere dağıttığı basın açıklamasında, ''Sivas'ın da Türkiye'nin de bu ayıptan kurtulması için Madımak Oteli'nin hemen kamulaştırılarak müzeye dönüştürülmesini istediklerini'' belirten Kaya, ''Bugüne kadar bu konuda verilen sözlerin yerine getirilmediğini'' söyledi.
Kaya. şöyle konuştu: ''Bizler, Madımak'ta yanan, yakılan canlarımızın yaydıkları ışığın Türkiye'yi aydınlatacağına inanıyoruz. Türkiye'nin Madımak katliamı ayıbından kurtulmasını istiyoruz. Türkiye'de hiçbir siyasi cinayet karanlıkta kalmasın diliyoruz. Türkiye'de farklı kültürlerin ve inançların birarada yanyana yaşayabileceği günleri düşlüyoruz. Türkiye'nin laik, demokratik bir sosyal hukuk devleti olmasını istiyoruz''
Kaya ayrıca, ozan Mehmet Arslan'dan da bir şiir okudu.
Grup, açıklama yaptıktan sonra olaysız biçimde dağıldı.
KADIKÖY
Tepe Nautilus önünde toplanan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Türkiye Yazarlar Sendikası, DİSK, TMMOB, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, ölen 35 kişinin resminin bulunduğu pankart ve dövizler eşliğinde ''Sivas şehitleri ölümsüzdür'' ve ''Madımak Oteli müze olacak'' sloganları atarak Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüdü.
Polisin arama noktalarından geçerek miting alanına giren katılımcılar, miting başlamadan önce, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Mitinge katılanlar adına açıklama yapan İstanbul 2 Temmuz Platformu Tertip Komitesi'nden Feti Bölükgiray, Sivas'ta yaşananların üzerinden 16 yıl geçtiğini hatırlatarak, ''İnsan olanın öfkeyle, kızgınlıkla izlediği bir katliamın anıtı oldu Madımak. Artık kimse Alevileri eskisi gibi beklemesin, Aleviler artık ölülerinin değil, dirilerinin peşinden yürüyor. Yolumuz özgürlüğün, adaletin, halkların kardeşliğinin yoludur'' diye konuştu.
Madımak Oteli yangınında ölenlerin hiçbir zaman unutulmayacağını dile getiren Bölükgiray, ''Madımak'ta katledilmek istenen sadece canlarımız değildi. Bu ülkenin devrimci, demokratik, aydınlık bilinciydi. O nedenle Madımak Oteli müze olmalı'' dedi.
Mitingde konuşmaların ardından, çeşitli müzik grupları konser verdi, bazı ozanlar da türküler seslendirdi.
Miting nedeniyle Kadıköy İskele Meydanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kapatılan yollar, mitingin ardından trafiğe açıldı.
NESİMİ ÇİMEN VE ASIM BEZİRCİ ANILDI
Öte yandan, Sivas olaylarının 16. yılında halk ozanı Nesimi Çimen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.
Olaylarda hayatını kaybeden yazar Asım Bezirci için de Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında anma etkinliği düzenlendi.
Burada konuşan Bezirci'nin eşi Refika Bezirci, Sivas olaylarına ilişkin gerekli yargılamanın yapılmadığını savunarak, ''Olayların sorumlularının hesap vermesini, suçluların gerektiği şekilde yargılanmasını istiyoruz'' dedi.
***
Sivas davası 7 yıl sürdü, 48 kişi mahkum oldu
Sivas’taki Madımak Oteli 16 yıl önce ateşe verilmiş, 35 kişi ölmüştü, katliamla ilgili yargı süreci 7 yıl sürdü. 48 kişi mahkumiyet alırken, idam cezası alan sanıklardan Mehmet Yılmaz ve Etem Ceylan halen firari.
İSTANBUL - 2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Pir Sultan Abdal etkinlikleri sırasında bir grup, Aziz Nesin'in Salman Rüşdü'nin "Şeytan Ayetleri" kitabını Aydınlık Gazetesi'nde yayımlamasını bahane ederek, Madımak Oteli'ni ateşe verdi.
Çıkan olaylarda çoğu aydın 35 kişi hayatını kaybetti.
Haklarında dava açılan 124 sanık Ankara 1 Nolu Dgm'de yargılandı. Mahkeme, olayda Aziz Nesin'in tahrikini gerekçe göstererek 26 sanığın hapis cezalarını 15 yıla indirdi.
Ancak Yargıtay bu kararı bozdu.
Ankara DGM, ikinci yargılamada bozma kararlarına büyük oranda uydu ancak Yargıtay, bu kez de "usul" eksikliği nedeniyle DGM'nin kararını bozdu..
Yaklaşık 7 yıl süren yargılama sonunda, Ankara DGM'de 3. kez görülen Sivas davasında karar çıktı.
33 sanık idam, 4 sanık 20'şer yıl, 1 sanık 15 yıl, 9 sanık 7 yıl, 1 sanık da 5 yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi.
NTV - 02 Temmuz 2009 Perşembe
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.