Basın Sivas katliamını unuttu
Basın Sivas katliamını unuttuSivas Katliamı'nın 16. yıl dönümü bir çok gazete tarafından görmezden gelindi. Star ve Zaman...
Basın Sivas katliamını unuttu
Sivas Katliamı'nın 16. yıl dönümü bir çok gazete tarafından görmezden gelindi. Star ve Zaman gibi gazeteler bu gündemi solu karalamak için kullanırken, bazı gazeteler bu konuya sınırlı yer ayırdı.
soL (HABER MERKEZİ) Sivas Katliamı'nın 16. yıl dönümü bir çok basın kuruluşu tarafından görmezden gelindi. Kimi gazeteler Sivas Katliamı'nı değil de polisin aldığı önlemleri haberleştirmeyi tercih ederken, bazıları da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın açıklamalarını vermeyi yeterli saydı.
İşine geleni görenler
Katliamın yıl dönümünde bazı gazeteler, 16 yıl önce Sivas'ta yaşananlar ya da anma etkinlikleri yerine başka şeyleri ön plana çıkarmayı tercih ettiler. Dün, Sivas Katliamı'na en çok yer ayıran gazetelerden biri olan Star gazetesi, katliamı Ergenekon'a bağlamayı başardı. Katliam'ın yıl dönümünü ilk sayfadan duyuran nadir gazetelerden birisi olan Star, katliamın tanıklarıyla yapılan röportajlara yer verdi. Bu röportajlardan birisi da Ali Nesin ile yapılmıştı. Nesin'in sözlerini cımbızlayan Star, bir ara başlıkla solculara saldırmayı da ihmal etmedi. Nesin'in olay meydana geldiğinde ABD’de olduğunu, internet üzerinden gelen mesajlarla olayı öğrendiğini, "bilgi almak için aradığı solcu olarak bilinen arkadaşının da kendisiyle konuşmadığını" yazan Star, bu bölüm için "Solcu arkadaşım korktu" ara başlığını uygun gördü.
Bu haberi Ergenekon'a bağlayan Star, haberin içinde verdiği bir link ile Sivas Katliamı'nın kasetlerinin Ergenekon savcısının önünde olduğunu duyurdu. Star, "yeni görüntüler"in içeriğine dair bilgi vermeyi de ihmal etmedi.
İşine geleni gören bir diğer gazete de Zaman gazetesiydi. Cihan Haber Ajansı'nın geçtiği haberi yayınlayan Zaman, bu kısa haberde "Madımak olayları anma etkinliğinde bölücülük tartışması" başlığını kullandı. Etkinlikten yüzeysel bir şekilde bahsedilen haberde, tartışma ile ilgili olarak "Grup dağılırken kısa süren bir de tartışma yaşandı. Hacı Bektaş Veli Derneği üyesi oldukları öğrenilen bir grup, Cem Vakfı'nın farklı anma programı yaparak Aleviler arasında bölücülüğe neden olduğunu iddia etti. Cem Vakfı üyesi bazı kişiler de karşılık vererek ayrılığa sebep olmadıklarını savundular" ifadelerine yer verildi. Bu olayı başlığına "bölücülük tartışması" olarak taşıyan Zaman'ın, Sivas'ta 16 yıl önce yaşananlara dair hiçbir şey yazmaması dikkat çekti.
Görmüş gibi yapanlar
Gazetelerin pek çoğu, katliamı "atlamamış olmak için" haberleştirdiler. Arka sayfalarda yayınlanan kısacık haberlerde, Sivas'ta yaşananlar ve anma törenlerinin ayrıntılarına dair neredeyse hiçbir bilgi yoktu. Sabah, Milliyet, Hürrüyet, Sabah, Akşam, Vatan ve Taraf gibi gazeteler, Bakan Günay'ın açıklamasını ve Valiliğin aldığı önlemleri ön plana çıkartmayı tercih ettiler. Günay'ın yayınladığı mesaja yer veren gazeteler, iki gün öncesinden Valiliğin açıklamalarını yayınlamaya başladılar. Sivas'ta polis sayısının arttılacağını ve giriş çıkışlarda arama yapılacağını yazan gazeteler, sokaklardaki kamera sayısının da arttırıldığını yazdılar. Bu gazeteler içinde Sivas'ta yaşananlara da yer veren ve konuya en geniş yer ayıran "Doğan Medya Grubu'nun sol kolu" olan Radikal'di.
Görmeyenler
Sivas Katliamı'nın yıl dönümünde sayfalarında bu olaydan hiç bahsetmeyen gazeteler de vardı. Vakit ve Yeniasya gibi gazetelerin yanı sıra Yenişafak ve Habertürk gibi gazeteler de bu konuya hiç yer ayırmadılar.
KAYNAK : SOL HABER - 3 Temmuz 2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.