‘Barışa ihtiyaç ekmek, su kadar acildir’
Kadıncık Ana Derneği Başkanı Gönül Akkuş ve Eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya ve Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin konuştu. Akkuş, "
1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Kadıncık Ana Derneği Başkanı Gönül Akkuş ve Eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya ve Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir, PİRHA’ya konuştu.
Kadıncık Ana Derneği Başkanı Gönül Akkuş, “Dünyada barış olsun. Dünyada barışı da analar ister. Savaş anaları ve cocukları vurur. Hiçbir kadın savaş istemez” dedi.
“BARIŞIN SESİNİ YÜKSELTELİM”
Savaşın mağdurlarının kadınlar olduğunu söyleyen Akkuş, şöyle konuştu:
“Kendi öğreti ve alt yapımızla aldığımız eğitim ve terbiyede, Kerbela’da yaşananlar sonunda anaların ağladığı bir olaydır. Hz. Zeynep Anamız Kerbela’nın kadın komutanıdır. Kadınları derleyip toplayan, geride kalan Ehlibeyt nesline sahip çıkan kadın anamızdır, yol önderimizdir. Onun kutlu yolu bu katliamda 73 kişide iki oğlunu ve eşini, kardeşlerini ve yeğenlerini Kerbela vakasına şehit veren, bu katliamı bu zulmü yaşayan, buna rağmen dimdik duran Şam’da lanet Yezit’le cebelleşen, davalaşan ve ona lanet okuyan kadın anamız bizim yolumuz. Bu anlamda yeryüzünde bugün de insanlığa, doğaya, tabiata, çocuğa, hayvana her şeye zarar veren her şeye karşıyız. Savaştan değil barıştan yanayız, sevgiden yanayız. Bu anlamda dünya barış günü bizim için çok önemlidir. Barışın sesini yükseltelim. Her şeye barış olsun, güzellik olsun, dünyanın adı sevgi olsun. Benim temennim budur.”
“BARIŞA İHTİYAÇ EKMEK, SU KADAR ACİLDİR”
Eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya ve Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir de, “Bu yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün, aşure ile aynı güne denk gelmesi biz Aleviler için 1 Eylül ‘ü daha bir anlamlı kılıyor” dedi.
“Bu ülkede yaşayan halkların huzura kavuşması için barışa ihtiyacı vardır ve bu ihtiyaç ekmek ve su kadar acildir” diyen Tunçdemir, “Tek dil, tek din, tek ulus dayatmasıyla mazlum halkların yaşama hakları elinden alınmakta, farklı kültürlere olan tahammül her geçen gün daha da azaltılmaya çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“ALEVİLERİN DİLİNİN ADI BARIŞTIR”
Tunçdemir şunları kaydetti:
“Öyle ki bölmenin, parçalamanın en minimalize edildiği günlerden geçmekteyiz. Din, dil, sınıf, etnik köken ve cins ayrımı, siyasal iktidarın refleks haline gelen adımlarıyla daha da derinlestirilmektedir. Biz Alevilerin bir dili vardır ve bu dilin adı barıştır. İnancımız kadıncıl bir inançtır. Tarihin her döneminde savaşı erkekler çıkarmış, kadınlar hayatı yeniden inşa etmiştir. Yaşadığımız her katliam sonrası da bu böyle olmuştur. Bu nedenle Alevi kadınlar olarak savaşların yaratmış olduğu yıkımın acısını çok iyi biliriz. Onun içindir ki 72 millete aynı nazarda bakmakta ısrarlıyız, onun içindir ki barış için mücadelemiz dünya döndükçe devam edecektir.Barışa, kardeşliğe, huzura susamış halklar olarak çeşitlilik içinde birliğin en güzel örneği olup sevgi ve kardeşlik duygularıyla pay ettiğimiz aşuremizin basta kendi coğrafyamız olmak üzere tüm dünyaya barış getirmesini diliyorum.
PİRHA/ İSTANBUL
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.