Bana HES değil, ekmek lazım!

Bana HES değil, ekmek lazım!

Bana HES değil, ekmek lazım!Kaş Gömbe'deki Uçarsu'ya kurulacak HES'e karşı yapılan mitingde konuşan 80 yaşındaki Hacı Ahmet...

A+A-

Bana HES değil, ekmek lazım!Bana HES değil, ekmek lazım!

Kaş Gömbe'deki Uçarsu'ya kurulacak HES'e karşı yapılan mitingde konuşan 80 yaşındaki Hacı Ahmet Kösekaya adlı yurtaş, yetkililere böyle seslendi ve ekledi: "birlik olup suyumuzu vermeyeceğiz!"

Foto Galeri için tıklayın >>>

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Gömbe beldesindeki Uçarsu üzerinde yapımı planlanan hidroelektrik santraline yönelik tepkiler sürüyor. Bölgenin en önemli içilebilir su kaynaklarından biri olan Kocaçay ve Uçarsu üzerinde projelendirilen Akalan HES Projesine karşı miting düzenleyen yöre köylüleri projenin iptalini istedi. Gömbe, Çukurbağ, Bayındır, Yeşilbarak, Belenli ve Kılınçlı köyleri muhtarlarının organize ettiği mitinge, Antalya, Kaş, Akçay, Elmalı ve Korkuteli'nden gelen çok sayıda yurttaş katıldı.

Kaş Çevre Platformu ile Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu'nun da destek verdiği mitingde konuşan Gömbe Belediye Başkanı Hasan Toker, Uçarsu'yun bölge açısından taşıdığı simgesel öneme işaret ederek, "burada  planlanan HES projesine karşı son nefesimize kadar mücadele edeceğiz" dedi.

'HES OLDU BİTTİYE GETİRİLİYOR'

Mitingde konuşan Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Uçarsu'ya yapılacak HES'le ilgili proje tanıtım kitapçığının kendilerine ulaştığı belirterek, "kitapçıkta HES projesi için bütün ilgili kuruluşlardan görüş alındığını belirtiyorlar. Şimdi size soruyorum, bütün kurumların yetkilileri burada. Hangisinden görüş almışlar söylesinler. Ben hiç sanmıyorum. Çünkü hiç bir şeyden haberleri yok. Ancak şirketle yapılan bir anlaşma sonunda burada yapılacak olan HES'i oldu bittiye getirmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin de, enerji üretimine karşı olmadıklarını ancak turizm, tarım ve bölgenin doğal dokusunu olumsuz etkileyecek olan HES'e karşı olduklarını dile getirdi. Bölge insanının alma bahçelerini bırakıp HES mitingine katıldığını belirten Gültekin, "bu birlikteliğin ölümüne kadar devamını istiyoruz" diye konuştu.

'GEREKİRSE LÜKS LAMBASINA GERİ DÖNERİZ'

Kaş Çevre Platformu Üyesi Can Kahvecioğlu ise, Gömbe'de lüks lambalarını yakın zaman önce kaldırdıklarını dile getirterek, "gerekirse yeniden lüks lambalarına geri döneriz ama şirketlerle pazarlığa oturmayız. Bizim damarlarımızda akan kan ne analama geliyorsa, toprak için de su aynı anlamı taşır. Kanımızı da suyumuzu da vermeyiz" diye konuştu.

'ENERJİ GEREKÇESİYLE SULAR ÖZELLEŞTİRİLİYOR'

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu sözcüsü Hediye Gündüz de, HES'lerin arkasındaki ana pollitikanın iyi görülmesi gerektiğini belirterek, "ana politika 1980'lerden sonra ortaya konulan ve halkı yoksullaştırmanın diğer adı olan özelleştirme politikasıdır. Suları satabilmeleri için bir kılıfa ihtiyaçları vardı. Enerji üretimi adı altında HES'leri planlayarak suların özelleştirmeye çalışıyorlar" görüşünü dile getirdi.

'YAPSALAR BİLE ELLERİMLE YIKACAĞIM!'

HES projesinin etkileyeceği köylerden biri olan Yeşilbarak'ın Muhtarı Recep Kısaoğlu'nun heyecanlı konuşması mitinge damgasını vurdu.  Bölgede HES karşıtı köylülerin sayısının giderek artacağını belirten Kısaoğlu,  "eğer burada HES kurmak istiyorlarsa gelsin benim karşıma söylesin. Ben bu HES'i kurdurmayacağım. Beni öldürseler de ipe çekseler de Yeşilbarak muhtarı olarak daima halkımın, milletimin hakkını savunmaya devam edeceğim.  Buradaki köyler kardeştir ve hep öyle kalacaktır. Bizi kimse bölemez. Bunu HES kuracak şirketlere özellikle duyuruyorum. İlla ki bu projeyi yapacaksanız önce beni öldürmeniz gerekecek. Konuştuğum kelimelerin her zaman arkasındayım. Burada söz veriyorum, yapılacak HES'in önüne ilk önce ben geçeceğim. Yapsalar bile ellerimle yıkacağım" dedi.

'BANA HES DEĞİL EKMEK LAZIM'

Kısaoğlu'nun konuşması mitinge katılanlardan büyük destek görürken, 80 yaşındaki Gömbeli Hacı Ahmet Kösekaya yaşadıklarını anlatırken ağlamaklı olduğunu söyleyerek mitinge katılanlara duygusal anlar yaşattı. Uçarsu'yun verdikleriyle on tane evlat yetiştirdiğini anlatan Kösekoğlu, "şimdi evimin önünde bir dönüm tarlam var oradan karnımı doyuruyorum. Ne yapacağım ben şimdi. Geçmişte susuzluk çektiğimiz günlerde çarıklarımızı ıslatıp onun suyunu içtiğimiz de oldu. Gençlere sesleniyorum, bana elektrik lazım değil.  Bana HES değil ekmek, gıda lokma lazım. Bu gıda elimden gittiğinde ben ne yaparım? Birlik olup suyumuzu vermeyeceğiz" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ ÜÇ YAYLASINDAN BİRİ

Miting sonunda bölge köylüleri adına basın açıklamasını okuyan Çukurbağ Muhtarı İrfan Akay, Uçarsu ve Kocaçay üzerinde kurulması planlanan Akalan Regülatörü ve HES projesine tamamen karşı olduklarını belirtti. Özelliğini bölgedeki su kaynaklarına borçlu olan  Gömbe'nin ülkenin en önemli üç yaylasından biri olduğunun vurgulandığı açıklamada, "HES projesi ile suların akım yönü değiştirilecek ve doğanın dengesi bozulacaktır" denildi.

UÇARSU ALEVİLER İÇİN KUTSAL

Her yıl onbinlerce ziyaretçiyi ağırlayan Uçarsu ve Yeşilgöl'ün Alevi yurttaşlarca kutsal sayıldığının belirtildiği açıklamada ayrıca inançlara ve kutsal değerlere saygılı olunması gerektiği vurgulandı. Miting organizasyonunun sunumunu gerçekleştiren Kaş Çevre Platformu Üyesi Kadriye Hacımusaoğlu da yaptığı değerlendirmede bölge köylülerinin HES projesi konusundaki kararlılığına değinerek, bu birlikteliğin yalnızca HES'ler için değil bölgenin doğasını tahrip eden taş ocakları ve kıyı yağması konusunda da sürmesi gerektiğini belirtti.

Alevi Haber - Yusuf Yavuz / Antalya - 21 Şubat 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.