Avusturya'da 'Alevi inancının tanınması' istendi
Avusturya'da 'Alevi inancının tanınması' istendi Avusturya Alevi Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Çankaya,...
Avusturya'da 'Alevi inancının tanınması' istendi
Avusturya Alevi Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Çankaya, "Aleviliği, Alevi inancını ve Sünni Müslümanlarla aralarındaki farklılıkları anlatan 300 sayfalık bir dosyayı Eğitim Bakanlığına sunduklarını ve ilgili yasa uyarınca altı ay içinde yanıt verilmesini beklediklerini" söyledi.
Yeşiller Partisi de Alevilerin bu talebine destek vermek üzere Viyana belediye sarayında panel düzenledi. Yeşiller Partisi Viyana Belediye Meclisi üyesi Erdal Kalaycı'nin yönettiği panele, partinin azınlıklar çalışma grubu yetkilisi Hatice Şahin İlter, Avrupa Aleviler Konfederasyonu Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, Almanya Yeşiller Partisi Hessen eyalet milletvekili Mürvet Öztürk ve Avusturya Alevi Federasyonu yönetim kurulu üyesi Mehmet Mercan katıldı.
"Almanya'da Aleviliğin 1993 yılından itibaren tartışılmaya başlandığını" anlatan Yeşiller Partisi Hessen eyaleti milletvekili Öztürk, "Bu tartışmalar sonunda tarafların entegrasyonun tek yönlü bir yol olmadığını kavradıklarını ve Alevi inancının bugün Almanya tarafından resmen tanındığını" söyledi.
Öztürk, "Almanya'da olduğu gibi Avusturya'daki Alevilerin de siyasi yaşamın içinde yer almaları gerektiğini" belirterek, "sorunların çözümüne katkıda bulanabileceklerini" kaydetti.
ALEVİ DİN DERSİ
"Alevilerin son yirmi yıl içinde Almanya ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde örgütlendiklerine" işaret eden Avrupa Aleviler Konfederasyonu genel sekreteri Toprak, "Türkiye'deki Madımak oteli faciası gibi bazı gelişmelerin Alevi örgütlenmesini tetiklediğini" belirtti.
"Avrupa ülkelerindeki Alevi örgütlenmesinin Türkiye'deki Alevileri de harekete geçirdiğini" ifade eden Toprak, "Almanya'da 2004 yılından buyana okullarda Alevi inancına göre din dersleri verildiğini" belirterek, "Ben çocukluğumda Türkiye'de sokakta birlikte oynadığım çocuklara Alevi olduğumu söylemekten korkardım. Ama bu gün elimde Almanya'daki okullarda verilen Alevi din dersi kitabını taşıyorum" dedi.
Ünlü yazar Peter Ustinov'un, "Dünyada sadece Budizm ve Aleviliğin şiddet içermeyen iki inanç olduğunu" söylediğini kaydeden Toprak, "Alevilikte şiddete yer yoktur. Hümanizm (insan sevgisi) vardır. Kadın erkek eşittir. Kadının türban takma zorunluluğu yoktur" diye konuştu.
Toprak, "Almanya'da halen dört eyaletteki okullarda Alevi din dersi verildiğini" söyledi. Toprak, bir soru üzerine, "Alevi din derslerinin çerçevesini yasaların çizdiğini ancak kitapların içeriğini Alevi Konfederasyonunun yetkili birimlerinin hazırladığını" kaydetti.
Avusturya Alevi Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Çankaya, Avusturya'da 60 ila 70 bin civarında Alevi bulunduğunu belirterek, "AB içinde şu anda Almanya, Hollanda ve Danimarka'nın Alevi inancını resmen tanıdığını" söyledi.
HÜRRİYET - 25 Nisan 2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.