Altın madeninde hedef Alevileri asimile etmek
Altın madeninde hedef Alevileri asimile etmek Kaz Dağları'nda altın aranmasına karşı çıkanlar arasında yöre halkı ve çevrecilerin...
Altın madeninde hedef Alevileri asimile etmek
Kaz Dağları'nda altın aranmasına karşı çıkanlar arasında yöre halkı ve çevrecilerin yanı sıra Alevi örgütleri de var.
ANKA - ANKARA - Kaz Dağları'ndaki altın arama çalışmalarıyla ilgili tartışmalara, 'dış güçlerden' sonra asimalasyon iddiaları da karıştı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Kaz Dağları'nda altın aranmasını 'Aleviler üzerinde yürütülen asimilasyon politikasanın bir parçası' olarak değerlendirdi.
Kaz Dağları'nda altın aranmasına karşı çıkan yöre halkı ve sivil toplum örgütleri sesini yükseltince, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, tepkilere kızmıştı. Güler, 18 Ekim'de NTV'de tepkileri değerlendirirken "Ülkemizin altın konusundaki zenginliğine müsaade etmek istemeyen dış kaynaklı bazı grupların etkinliğinin olduğunu düşünüyorum" demişti.
Tartışmalara dün dahil olan Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Özel, Kaz Dağları'nda yaşayanların, sonradan yerleşenler dışında tamamının Alevi-Bektaşilerden oluştuğunu söyledi. Bergama'da altın arama çalışmalarının yapıldığı Ovacık bölgesinde yaşayanların da tamamen Alevi kökenli olduğunu belirten Özel, "Ovacık'ta da Kaz Dağları'nda da o protestoları gerçekleştiren vatandaşların hepsi Alevidir" diye konuştu.
Bölgedeki Alevi dernekleri aracılığıyla çevre dernekleriyle birlikte altın arama faaliyetlerine karşı çalışma yürüttüklerini kaydeden Özel, bu tür madencilik faaliyeti yapılacak alanların kasıtlı olarak Alevilerin yaşadığı bölgelerin seçildiğini söyledi. Özel, şöyle devam etti: "Seçilen alanlar tesadüfi değil. Tunceli'de, Bergama'da ve Kaz Dağları'nda? Türkiye genelinde Aleviler üzerinde bir asimilasyon politikası yürütülüyor. Alevi inancında yer alan 'kutsal su, kutsal dağ' inancı içerisinde, Kaz Dağları Balıkesir-Edremit bölgelerinde yaşayan ve Tahtacılar olarak bilinen Alevilerce kutsal dağ olarak kabul ediliyor. Kaz Dağları'nın tepesinde ziyaret yerleri bulunuyor. Alevilerce dağdaki ziyaretgâhlarda, adaklar adanıyor. Kazdağları aynı zamanda ünlü Sarıkız efsanesinin geçtiği yer. Aleviler tarafından ziyaret edilen Sarıkız Türbesi de Kaz Dağları'nda bulunuyor."
29/10/2007 - RADİKAL
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.