Almanya Alevi Federasyonu 20. yılını kutladı
Almanya Alevi Federasyonu 20. yılını kutladı Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, kuruluşunun 20. yıldönümünü kutladı. Berlin Belediye...
Almanya Alevi Federasyonu 20. yılını kutladı
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, kuruluşunun 20. yıldönümünü kutladı. Berlin Belediye Sarayı’nda düzenlenen törene çok sayıda Alman siyasetçi ile dernek ve kilise temsilcileri katıldı.
Merkezi Köln’de bulunan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun kuruluşunun 20. yıldönümü, Berlin Belediye Sarayı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törende Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Franz Müntefering, Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Hür Demokrat Partili Federal Meclis üyesi Burkhardt Müller-Sönksen ve Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkan Vekili Bodo Ramelow birer konuşma yaptı.
Böhmer: 'Alevilerin uyuma katkısı büyük'
Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan Böhmer, konuşmasında Almanya’daki din özgürlüğüne dikkat çekerek, ülkede insanların inançlarını rahatlıkla ortaya koyabildiğini belirtti. Din ve inanç özgürlüğünün Alman Anayasası ile güvence altına alındığını hatırlatan Böhmer, anayasanın birlikte barış içinde yaşamak için bir temel oluşturduğunu söyledi. Anayasaya uyarak, demokratik ilkelere ve değerlere sahip çıktıkları için Almanya’da yaşayan Alevilere teşekkür eden Böhmer, uyuma önemli bir katkı sağladıklarını vurguladı. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun geçen süre içinde yaptığı çalışmaları öven Böhmer, Alevilerin çocukların daha iyi Almanca konuşması, gençlerin eğitimi, beş eyaletteki okullarda Alevilik derslerinin verilmesi gibi konularda büyük çaba gösterdiğini dile getirdi. Ulusal Uyum Planı’nın hazırlanmasında da Alevilerin katkısının büyük olduğunu belirten Böhmer, bu nedenle Almanya’daki Alevi cemaatinin ”örnek” teşkil ettiğini kaydetti.
Müntefering: 'Türkiye’ye kapıları kapatmamalı'
Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Franz Müntefering de törende yaptığı konuşmada, bundan 60 yıl önce kabul edilen Alman Anayasası’nın özgürlükleri güvence aldığını belirterek, ülkede kimsenin farklı olduğu için korkmasına gerek olmadığını vurguladı. Müntefering, demokrasinin kurumlarla değil, insanların çabaları ile ayakta kalabileceğini belirterek, herkesin toplumda etkin bir rol alarak, demokrasi için mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmasında Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Müntefering, Avrupa’nın genişleme sürecine işaret etti. Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci çok ağır ilerse bile, Türkiye’ye kapıların kapatılmaması gerektiğini vurgulayan Müntefering, bunun her iki tarafın da yararına olacağını söyledi. Müntefering, Türkiye’nin günün birinde Avrupa’ya dahil olmasını dileklediklerini belirtti.
Müntefering yaptığı konuşmada ayrıca Almanya’da en az yedi-sekiz yıldır yaşayan göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesini de istedi.
Özdemir: 'Türkiye verdiği sözleri yerine getirmeli'
Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de konuşmasında Alevi Birlikleri Federasyonu’nun çalışmalarının Almanya’da takdir kazandığını dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine değinen Özdemir, Türkiye’ye Avrupa Birliği üyeliği için adil hakların verilmesi gerektiğine inandıklarını vurguladı. Özdemir ancak bunun için Türkiye’nin de verdiği sözleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Reformların kağıt üstünde kalmaması, hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, cem evlerinin açılması ve çocukların okullarda Alevilik dersleri almalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Özdemir, Mardin’deki Mor Gabriel Manastırı’nın da korunması gerektiğini vurguladı.
Din özgürlüğüne vurgu
Hür Demokrat Partili Federal Milletvekili Burkhardt Müller-Sönksen ile Sol Parti Grup Başkanvekili Bodo Ramelow da yaptıkları konuşmalarda, din özgürlüğünün önemini vurguladılar. Ramelow, Almanya’da Alevilerin inanç özgürlüğünün kendi özgürlükleri olduğunu belirtti.
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Alevlerin savunduğu değerler ile Alman toplumunun temel değerlerinin aynı olduğunu kaydetti. Türkiye’de 2002 yılından bu yana 'Alevi' adı altında örgütlenebildiklerini, Alevi köylerine hala cami inşa edildiğini belirten Öker, Almanya’da Alevilere sunulan imkanların ve özgürlüklerin değerini bildiklerini vurguladı.
Ermeni-Ortodoks, Rum-Ortodoks ve Süryani-Ortodoks kiliselerinin temsilcileri ile Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Genel Sekreteri Stefan Kramer'in de konuştuğu toplantıda, semah gösterisi de yapıldı.
Jülide Danışman / Dw-world.de - 7 Mart 2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.