Alevilikte Niyaz
Niyaz kelime anlamı itibarı ile farsçadan arapçaya oradanda dilimizde kullanıma giren bir kelime olup Kişilerin biribirlerine saygı anlamında muhabbet ( Sevgi ) besleme göstergesi olarak saygı ile egilmeleridir.
Secde etmek degildir.
Dinsel litaraturde niyaz etmek kul köle olmak tapinmak , tapinacagin yaratıcı ya eyvallah edip ikrar bend ( sorgusuz kabul ) sonucu oldugu gibi her hali ile kabullenip kendini tamamen
o'na adamak adapte etmek tir.
Ancak .:
Niyaz kelimesi Gerek islamın yorumlama sekilleri olan Caferi-Şii ve islamın Sünni anlayışlari ile Alevi ogretisi birbirine uymaz.
Çünkü. ;
Caferi-Şii her ne kadar Sünni islamla ayrışsada örtüşen cok yoneri olduğu gibi niyaz konusunda da biribirleri ile noeans farkı olsada örtüşme saglarlar. Her üç yorumdada niyaz sadece Yaraticiya yani Allah'a ( dogmayan-dogurmayan,olmeyen - Ebed ve ahir olana ) yapılır. Bu üc yorumun Seyhleri onderleri din alimlerine karşi niyaz yapılır ve bunlara yapılan niyazda amaç Allah'a ermek icin bunlari ( kendi yarattığı tanrıları) nı araci yapıp Allah'a ererek sirat köprüsünden eteginden tutarak rahat geçmek icindir.
Ama Alevi öğretisi bu sekilde yaklaşmaz niyaz etmeye.
Alevilikte niyaz kişilerin gönlüne vicdanina sevgisine ruhuna yani cemal-e ( yüz yüze) selamlaşıp gönül bagi ile bağlılık ifadesidir.
Niyaz edilecek kişinin makam mevki yada sinifsal Inançsal üstünlüğüne bakılmaz toplumun oldugu her alana girildiginde ( Aşk-ı niyaz ) ederek selam yerine topluma ve canlara ve cemallerine saygı göstergesi nedeni ile egilip niyaz bend yapılır.
Alevilikte niyaz taşa topraga duvara degildir.
Alevilikte niyaz Canliyadır , Can Can'a
Cemal Cemal'e yapılandır..
Buradaki mantik. Yaratıcının mitolojide anlatıldığı ve kutsal kitaplarada girmiş olan yaratılış öyküsünde insanın Adem olma Aklı kamil , toprak,Su,Havva bütünleşmesi ile var edilip yaratıcının kendi cemali nurundan nurlandigi kendi nefsinden nefs aldığı aklin ilim ve bilimin sorgulamanin verildigi kudret dirayet güç ve sonucta Yaratıcı haq ile bütünleşme ( Enel haq ) olmasi nedeni ile kişilik kölelik kulluk veya ast üst olma degil yek vucud bir beden ayni beden olma anlayışı ile haqı kendinde ce Canlarda Cemallerde gorerek duyumsayarak severek kabullenerek görsellik babında haqa egilme dogruya vicdana kendimize saygi duyma manasında yorumlanarak her canlıyi haq da görme olayıdır.
Niyazim Canlara...
Aşk-ı niyaz ederim.
Not.:
Bu baglamda Şii-Caferi anlayışının Alevilikle özdeşleştirilmemesi gerektigidir.
Bu konuda eklenti yapmak bilgi vermek isteyen canlara şimdiden teşekkürler..