Alevilikte Hıdır Ellez Hızır Ayı
Çile günleriyle beraber xizir erkanı başlar. Hıdır Elez Anadolu Alevi inancında ebu hayattan içmiş (zem zem suyu ölümsüz su olarak algilanir) ölümsüzlük zırhına ulaşmış ulu bir ermiştir. zaman zaman dünyaya gelerek darda Kalanların yardımına koşarak elini sürdüğü kişi ve kişiler bir ömür sihatine boluğuna kavuşulduğuna inanılır.
Xizir orucuna şubatin 13. de başlar 15 de sona erer 3 gün tutulur xizir ayi bir aya yayılarak değişik bölgelerde birer hafta aralıklarla tutulmaktadır. yani şubat ayi xizir ayıdır. bunun nedeni kırsal kesimlerden taliplerine giden ocakzade dedelerin sayıca az olmasidir. mesafe olarak uzak olan bölgelerde hizmet vermelerinin kiş şartlarında zor olmasindandir. taliplerine giderek görgü cemini icra ederek. Köyde varsa küskün ve dargın olanlari barıştırma Alevi yol erkanı üzerine bilgilendirme yapma. Bu yol öğretisini yaradiliş hikayesini. nasihat verme yol gösterme bilgilendirme gibi görevleri üstlenmişlerdir. Tanri yaratan. Ve canalan konumuyla en üst katmanda yer alırken xizir yardıma koşan şifa veren koruyan ve kolluyan konumuyla bir alt katmanda yer alıyor ayni zamanda enerji biçiminde akışkan olabilirken şekilden şekile girebilen bir çok yerde ayni anda görülebilen soran sorgulayan ve yardima koşan konumuyla ön plana çıktığını görüyoruz.
Bozatlı hizir olarakta bildiğimiz xizir yaşli ak sakallı nur yüzlü boz ati binek biri olarak Anadolu Aleviliği inancına ve bilincine taşınmıştır. karada denizde. Sahrada çölde. Karda tıpide boranda Kalıpta carimiza yetiş ya Hızır diyenlerin carina yetiştiği. derdine derman yarasına merhem olduğu kabul görülmektedir. görme ve duyma yetisinin en üst seviyesinde olduğuna inanılır. Xizir alehiselam peygamber olarak veli olarak. ulu olarak. tabib olarak bir çok donda tanımlanabilir. Xizir hakk ile hakk olmuş ikilikten kurtulup birlik olmuş Kendi varlığını tanri varliginda eritip ölümsüzleşmistir.
Bir rivayete göre xizir tam bin yil ömür sürüyor. Bir gün Cebrail xizir Nebiye giderek ya Hızır hazırlıklarını tamamla Hakk seni cennetine çağırıyor der xizir nebi yi bir hüzün sarıyor. Bu durumu gören Cebrail ya xizir neden kederleniyorsun yoksa ölümdenmi korkuyorsun der xizir alehiselam benim korkum ölüm değil ben darda buğada. Kalıpta carimiza yetiş ya Hızır diyenlerin carina kimin yetişeceği üzüntü ve kederi içerisindeyim der bu durum yetmiş iki aleme nail oluyor. Hakk tan bir nida geliyor ey Cebrail xizir alehiselami ve boz düldül atıyla beraber zemzem suyuna götür doya doya içsinler içsinler ki sonsuza dek darda kalıpta ya xizir sen yardımınıza yetiş diyenlerin yardımına yetişsin dertlerine derman yaralarına merhem olsun. Bundan dolayıdır dara düşüldüğünde yetiş ya xizir yenilerek onu çağırarak ona sığınarak yardim dilenir. İnsanoğlu her dara düştüğünde olağanüstü durumlarda bir kurtariciya ihtiyaç duymuşlardir ve ondan yardim dilemişlerdir ve ona sığınmışlardir. Duanın anlami işlevi ve önemi çok büyüktür.
Maneviyatin temeli ve özü duadır. Bütün inançların gereksinim duyduğu ortak noktası duadır. genelde kurtarıcı anca gereksinim durumlarında akla gelir. Dualar da bu noktada devreye girer insanin manevi hayatinin ayrılmaz bir parçası olan dua insani sonsuz yüceliğe bağlayan bir halkadir. Yeri ve zamani yoktur. İnsanlar Tanrıyi xiziri ve yaşadığı yerlerdeki kutsal mekanlarin isimlerini çağırarak dua ediyor yardım diliyorlar. Özelikle bozatlı Hızıri yanlarında ayirmamişlardir Binlerce yıldan günümüzde kadar kuşaktan kuşağa aktarılarak siirlerde. gülbenklerde deyişlerde dualar okunarak dilek ve temenilerde bulunarak günümüze kadar yol sürülmüştür moral. yaşama ve mücadele azmini artırmak suretiyle insana ve insanlığa hayir duasi okurken zalimlere karşı da betualarini eksiltmemişler. Boz atlı hizir yar ve yardımcımız olsun.
Derviş Beyaz (Gewr) ocağından
Seyit Akyol Dede.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.