'Alevilerin sorunlarının kaynağı devlet'
'Alevilerin sorunlarının kaynağı devlet'AKP Hükümeti’nin, “Alevi İftarı” ile başlayan ancak Alevilerden destek görmeyen...
'Alevilerin sorunlarının kaynağı devlet'
AKP Hükümeti’nin, “Alevi İftarı” ile başlayan ancak Alevilerden destek görmeyen Alevi Açılımı, bu kez Alevi Çalıştayı ile devam etti.
AKP Hükümeti’nin, “Alevi İftarı” ile başlayan ancak Alevilerden destek görmeyen Alevi Açılımı, bu kez Alevi Çalıştayı ile devam etti. Birincisi yapılan çalıştayda Alevi örgüt temsilcileri, sorunlarının devletten kaynaklı olduğunu söyledi ve çözüm istediler. Alevi örgüt temsilcileri ayrıca, “Bizi dinlediler ama sorunun asıl muhatabı biziz ve karar aşamasında da bizim söz hakkımız olmalı” dediler.
Ankara’da iki gün süren 1. Alevi Çalıştayı’nda; hem “temsil” hem “tanım” krizi yaşandı. Özellikle Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve bileşeni Alevi örgütü temsilcileri, katılımcıların birçoğunun AKP’ye yakın, adı ilk kez duyulan örgütlerden oluşmasına tepki gösterdiler.
Hem ilk gün, Alevi örgütlerinin karşı çıktığı ilahiyat kökenli akademisyenlerin hem de ikinci gün Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan’ın, “Aleviliğin tanımı yapılsın” istemi kriz çıkardı. Özellikle ABF ve bileşeni örgüt temsilcileri, “Aleviliğin bir yaşam biçimi olduğunu” ifade ederek, “Aleviliğin tanımı yapılamaz” dediler.
‘TANIM’ KRİZİ
Su TV’nin sahibi, AKP Belediye Meclis Üyesi Yalçın Özdemir, ANAP dönemini kastederek, kendisinin Başbakanlıkta çalıştığı dönemde, Kürt sorununa karşı Alevilerin kullanılmak istendiğini, bununla da Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın görevlendirildiğini öne sürdü. Özdemir’in, “O dönemde Sayın Doğan, cemevlerinin yapımına hız verdi ve kendine verilen görevi yerine getirdi” iddiası, İzzetin Doğan’ın tepkisine yol açtı. Modaretör Necmettin Subaşı’nın müdahalesi ve “Aleviliğin tanımını yapmaya kalkarsak, birleşme yerine ayrışma çıkar” demesiyle tartışmanın büyümesi önlendi. Toplantıdan önce “Asimilasyon kokusu alıyoruz. Yoğurdu bile üfleyerek yiyoruz” diyen Hacı Bektaş Veli Postnişini Veliyeddin Ulusoy, isteklerini Bakan Çelik’e ilettiklerini belirterek, “Başlangıçtaki kadar kötümser değiliz. Daha iyimseriz, daha iyiye doğru gideceğine inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
‘KÖYLERİMİZE CAMİYİ BİZ İSTEMİYORUZ’
Alevi Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de Alevi dedelerinin maaşa bağlanması yönündeki düşünceyi doğru bulmadıklarını belirterek, bunu inançlara müdahale olarak değerlendirdi. Özdil, “Alevilerin sorunları devletten kaynaklı. Herhalde Aleviler kendi köylerine zorla cami yapılmasını istemezler ya da kendi çocuklarının zorla din dersi almasını talep etmezler” diyerek, devletten kaynaklı bu sorunların çözümünü istediklerini ifade etti.
ABF Yönetim Kurulu Üyesi Kelime Ata da çalıştayı “olumlu adım” olarak değerlendirmekle birlikte endişeleri olduğunu ifade etti. AKP’nin demokrasi ve insan hakları sicilinin iyi olmadığını; buna ilişkin kaygı ve güvensizlikleri olduğunu belirten Ata, “AKP’nin Alevilerin devletleştirilmesi gibi bir niyeti olduğunu düşünüyoruz. Bakıp göreceğiz” dedi.
‘SİZİ DİNLEDİK, İŞİNİZ BİTTİ DENİLEMEZ’
Hubyar Sultan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Ali Kenanoğlu ise bakanın kendilerini bu çalıştayda dinlemesinin yetmediğini, diğer tüm süreçlerin de bilgileri dahilinde olması gerektiğini belirterek, “Sorunun asıl muhatabı biziz. Çözümün de bizimle birlikte belirlenmesi gerekiyor. Şimdi sizi dinledik, işiniz bitti, yeter, bundan sonrasını biz çözeriz derlerse yeni sorunlar yaratılır. Alevilere rağmen Alevi sorunu çözülemez” dedi. Su TV Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir ise hükümetin olumlu bir adım attığını savunarak, “Ancak neo-Kemalist bir perdeleme, manipülasyon söz konusudur. Bugünkü seçilmiş meşru hükümetin üzerinde yetki sahibi olmaya çalışan devlet iktidarının, artık Alevi meselesinin üzerinden elini çekmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
15 GÜN SONRA YENİ BİR ÇALIŞTAY
Akademisyenlerin, sendika, meslek örgütleri ve ‘sivil toplum örgütleri’ ile ilahiyatçıların da dinleneceği 15’er gün ara ile 3 bölüm 6 oturum olarak planlanan çalıştayın sonunda, Bakan Çelik, aldığı bilgileri ve önerileri hükümete iletecek. Çözüm noktasında hükümetin nasıl bir adım atacağı, Alevilerin asimilasyonunun hızlandırılıp hızlandırılmayacağı ya da daha çok yandaş örgütlerin taleplerinin mi dikkate alınacağı ise çalışmaların sonunda belli olacak.
Ankara/EVRENSEL - Sultan Özer - 06.06.2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.