Alevilere Kurban Oyunu
Alevilere Kurban OyunuAKP döneminde 'kamu yararına dernek' statüsüne alınan ve böylece izin alma zorunluluğu olmaksızın bağış...
Alevilere Kurban Oyunu
AKP döneminde 'kamu yararına dernek' statüsüne alınan ve böylece izin alma zorunluluğu olmaksızın bağış ve yardım toplama hakkı kazanan İslami yardım kuruluşlarından Kimse Yok mu Derneği (KYMD) 60 bin, Deniz Feneri Derneği (DFD) de 50 bin aileye kurban eti dağıttı. KYMD batılı işadamlarını kurban kesimi için doğuya taşırken, İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği (IBS) de Şırnak ve Van'da kurban eti dağıtımı yaptı.
Kimse Yok mu Derneği'nin yardım için seçtiği adreslerden biride Elazığ'dı. KYMD Elazığ'da Alevi vatandaşların ağırlıkta yaşadığı Esentepe ve Yeni Mahalle'de yaklaşık 50 aileye kurban eti dağıttı.
Kimse Yok Mu, Alevi Bektaşi Derneği Başkanı ile Alevi Mahallesinde Kurban Eti Dağttı
Kimse Yok Mu Derneği, Elazığ'da Alevi vatandaşların ağırlıkta yaşadığı Esentepe ve Yeni Mahalle'de yaklaşık 50 aileye kurban eti dağıttı.
Anadolu Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma ve Yayma Derneği Başkanı Ali Çoban ile birlikte tespit edilen evlere et yardımında bulunan dernek yetkilileri, amaçlarının ihtiyaç sahibi herkese yardımda bulunmak olduğunu ifade ettiler. Derneğin gönüllü üyeleriyle birlikte evleri tek tek gezen Alevi Derneği Başkan Ali Çoban, yardıma muhtaç ailelere kesilen kurbanların etlerinden verdi.
Bayramlarda insanların arasındaki kırgınlıkların geçmesi gerektiğini belirten Çoban, "Yardıma muhtaç ailelere her zaman yardım yapılması lazım. Sadece bayramlarda değil yılın her günü yardımda bulunmak görevimizdir. Bugünde kurban etini vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Bugünlerde birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız var. Alevi'si, Sünni'si, Laz'ı, Çerkez'i ile birlikte herkes Türkiye için tek vücut olması gerekir. Bu yardım da bunun en güzel göstergesidir. Kimse Yok Mu Derneği'nin bu konudaki hassasiyetinden dolayı teşekkür ederim. Herkese yardım etmeye çalışmaları çok güzel bir davranış" diye konuştu.
Herkesin yardımına koşmayı amaçladıklarını kaydeden Kimse Yok Mu Elazığ Şube Başkanı Cihat Bulut da bu yıl kurban etini alevi vatandaşlarımızın ağrılıkta olduğu mahallelerde dağıttıklarını ifade ederek, "Yardıma muhtaç olan herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Başkan Ali Çoban ile birlikte evleri tek tek gezerek kurban yardımlarımızı ulaştırdık. Vatandaşlarımız çok mutlu oldu. Onların mutluluğu bizleri de sevindiriyor" dedi.
Yardımı alan Rabia Leyla isimli bayan ise çok duygulandığını ve ilk defa Kurban Bayram'ında evlerine kurban eti girdiğini ifade ederek, Kimse Yok Mu Derneği'ne teşekkür etti.
CHA - 21 Aralık 2007
Sınır ötesinde operasyon, berisinde et dağıtımı
'Kimse Yok mu Derneği' (KYMD) bu bayram doğuda göçle kurulan mahallelerde 60 bin aileye kurban eti dağıttı.
İslami yardım kuruluşları sınırötesi operasyon tedirginliği içindeki doğu ve güneydoğuya kurban eti yağdırdı. Dernekler 110 bini aşkın evin kapısını çaldı
İSTANBUL - İslami yardım kuruluşları bu Kurban Bayramı'nı sınır ötesi operasyon gerginliği içinde karşılayan güneydoğu ve doğuda yardım seferberliğine çıktı.
AKP döneminde 'kamu yararına dernek' statüsüne alınan ve böylece izin alma zorunluluğu olmaksızın bağış ve yardım toplama hakkı kazanan İslami yardım kuruluşlarından Kimse Yok mu Derneği (KYMD) 60 bin, Deniz Feneri Derneği (DFD) de 50 bin aileye kurban eti dağıttı. KYMD batılı işadamlarını kurban kesimi için doğuya taşırken, İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği (IBS) de Şırnak ve Van'da kurban eti dağıtımı yaptı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 11 Aralık'ta kabul ettiği bu derneklere yardımlarını güneydoğu ve doğuya yönlendirmeleri ricasında bulunmuştu. Sınır ötesi operasyonun tedirginliği içerisinde bayramı karşılayan bölgede en kapsamlı yardım Fethullah Gülen Cemaati'nin kuruluşu olduğu öne sürülen KYMD'den geldi.
Fethullan Gülen'in çağrısı
Yardım atağı, Gülen'in 12 Kasım'da yaptığı, "Doğu'nun ve Güneydoğu'nun insanı kadirşinastır; orada başlayan dostluklar karşılıklı gidiş gelişlerle derinleştirilmeli. Güneydoğu'nun civanmert insanlarını yoldan çıkmış bazı kimselerle aynı çizgide değerlendirmemek gerekir" açıklaması sonrası gerçekleşti. Derneğin açıklamasına göre, geçen yıl 26 bin olan yardım yapılan doğulu aile sayısı, 60 bine çıkarıldı. Bu kapsamda İstanbul'dan 2 bin, İzmir'den de 110 işadamı ve kişi, kurban kesip etini halka dağıtmak üzere Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Şırnak, Kars ve Van'a dağıldı. Diyarbakır'da yardım için, zorunlu göçle gelen yoksul nüfusun biriktiği mahaller seçildi. Derneğin Kahramanmaraş ve Erzurum şubeleri de yardım götürürken, Kahramanmaraşlı işadamları da Siirt ve Hakkâri'deki 10 bin aileye kurban eti dağıttı.
Aziz Mahmut Hüdai Cemaati'nin IBS'si de beraberinde altı TIR dolusu gıda malzemesi ve çok sayıda kurban bağışı ile Şırnak'a gitti. Ayrıca Şırnak ve Van'da kurban kesildi. DFD de 50 bin aileye bayram yardımında bulundu.
İSMAİL SAYMAZ
FOTOĞRAF: DHA / RADİKAL - 21 Aralık 2007
Hükümetten kurban yardımında Güneydoğu'ya pozitif ayrımcılık
Hükümet, Kurban Bayramı'nda ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 70 milyon YTL'lik ödeneği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına aktardı..
Hükümet Kurban Bayramı'nda gelenek haline getirdiği yoksullara nakti yardım oranının bu yıl 70 milyon YTL'ye çıkardı. Doğu ve Güneydoğu'ya gönderilen ödenek ise yüzde 50 artırıldı. Hükümet, Kurban Bayramı'nda ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 70 milyon YTL'lik ödeneği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına aktardı. Fon'un bağlı olduğu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, aktarılan paranın sadece kayıtlı isimlere değil ihtiyaç sahibi ailelere de ulaştırılması talimatı verdi. Nakit olarak yapılan yardımlar en az 150 YTL olarak belirlendi.
POZİTİF AYRIMCILIK
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Yazıcı, hükümetin uyguladığı 'sosyal politikalar' doğrultusunda, aktarılan paranın geçen yıla göre yüzde 45 artırıldığını belirtti. Hükümet, geçen yıl Kurban Bayramı öncesinde 50 milyon YTL'lik yardım dağıtmıştı. Hükümetin aktardığı para, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'ne bağlı vakıflar aracılığıyla nakdi veya ayni olarak dağıtılıyor. Bölgeler arasındaki dağılımda ise nüfus ve gelişmişlik durumu baz alınıyor. Ancak Bakan Yazıcı'nın talimatıyla, Doğu ve Güneydoğu'daki il ve ilçelere yüzde 50 civarında daha fazla pay verildi. En az nüfusa sahip ilçelere gönderilen para ise 30 bin YTL olarak belirlendi. Fondan gönderilen para, vali ve kaymakamların başkanlığını yürüttüğü bir heyet tarafından dağıtılıyor. Mütevelli heyeti, vakıfta kaydı olan ihtiyaç sahibi kişilere erzak ve para yardımında bulunuyor. Bakan Yazıcı, Kurban Bayramı öncesinde gönderilen yardımdan kayıtlı olmayan isimlerin de yararlandırılmasını istedi.
Ergun AKSOY / ANKARA
SABAH - 21 Aralık 2007 - AHA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.