Aleviler yarın Ankara'da buluşuyor

Aleviler yarın Ankara'da buluşuyor

Aleviler yarın Ankara'da buluşuyor Türkiye'nin dört bir yanından pek çok Alevi kurum ve kuruluşu yarın Ankara Sıhhiye Meydanında...

A+A-

Aleviler yarın Ankara'da buluşuyorAleviler yarın Ankara'da buluşuyor

Türkiye'nin dört bir yanından pek çok Alevi kurum ve kuruluşu yarın Ankara Sıhhiye Meydanında miting yapacak

Aleviler, AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din dersi uygulamasının sürmesi, cemevlerine yasal statü verilmemesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na yönelik taleplerinin yanıtsız kalmasını, Ankara’da geniş katılımlı bir mitingle protesto edecekler.

Aleviler, AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din dersi uygulamasının sürmesi, cemevlerine yasal statü verilmemesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na yönelik taleplerinin yanıtsız kalmasını, Ankara’da geniş katılımlı bir mitingle protesto edecekler. Türkiye’nin dört bir yanından pek çok Alevi kurum ve kuruluşu yarın (9 Kasım) Ankara Sıhhiye Meydanında buluşacak.

Cemevlerinin ibadet merkezi olarak tanınması, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi" gibi temel talepler için mücadele eden Alevi kuruluşları, yarın Ankara'da "Eşit Yurttaşlık" mitingi düzenleyecek. Mitinge katılmak üzere Ordu, İstanbul, Balıkesir, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır'dan çok sayıda Alevi yurttaş, Ankara'ya doğru yola çıktı.

Miting yarın saat 12,00'den itibaren Ankara Sıhhiye Meydanında yapılacak. Mitinge Arif Sağ, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan, Şair Ahmet Telli de katılarak destek verecek. Mitinge katılacağı kesinleşen ilk isim ise CHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına hazırlanan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın oldu. Karayalçın’ın mitinge geleceği bildirildi.

HABERTÜRK - ANKA - 08.11.2008

ALEVİLER EŞİTLİK İÇİN ANKARA'YA YÜRÜYOR
 
Alevi örgütleri, 9 Kasım"da Ankara"da yapacakları miting için farklı illerden yürüyüşe geçiyor. Talepleri zorunlu din dersinin kaldırılması, Diyanet"in lağvedilmesi, cem evlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli"nin müze olması ve ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık.

9 Kasım"da, Sıhhiye Meydanı"nda yapılacak eylemde Aleviler ayrıca, ders kitaplarında Alevilere yönelik aşağılayıcı ifadelerin çıkarılmasını, hükümetin Alevi toplumunun örgütlerini muhatap kabul etmesini, Hacı Bektaş Dergahı ve diğer Alevi büyüklerine ait dergahlarının yönetimlerinin Alevi örgütlerine bırakılmasını istiyor.

Mitinge birçok sendika, sol siyasi parti ve örgüt, meslek ve hak örgütü, gençlik örgütü de destek veriyor. Saat 12:00"de başlayacak mitinge Arif Sağ, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan ve şair Ahmet Telli de katılacak. Mitingde, Hacıbektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyiddin Ulusoy, ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil konuşma yaparak Alevi toplumunun sorunlarını ve taleplerini sıralayacak. Mitingte gericiliğe karşı talepler sıralanacak.

BİRGÜN - 08 Kasım 2008

BÜYÜK ALEVİ MİTİNGİ BUGÜN

Eşit yurttaşlık hakkı için binlerce Alevinin katılması planlanan miting bugün Ankara Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak. Mitinge sadece Türkiye’nin dört bir yanından değil birçok ülkeden de katılım olacak...

On binlerce Alevi bugün Ankara"da bulaşarak, yanıtsız bırakıldığını düşündükleri taleplerini birkez daha ama bu kez daha güçlü bir sesle dile getirecekler. Mitingde zorunlu din dersinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığının lağvedilmesi, cem evlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli’nin müze olması ile ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkının tanınması gibi talepler dile getirilecek.

Alevi dernekleri daha önce de Eskişehir, Bursa, Adıyaman, Adana gibi bir çok ilde bir araya gelmişti. Ama Ankara"daki miting Aleviler için de bir ilk. Eylemle ilgili açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, "Alevilerin herhangi bir hakarete aşağılamaya saldırıya mağruz  kalmaksızın, kendiliğinden bir bilinç harekete dönüşmüş olması nedeniyle örgütsel boyutluluğun, ilk kez sokağa çıkacaklar" dedi.

Balkız, "Şu anda kadar sizi seviyoruz yanıtından başka bir yanıt almadık. Sizi seviyoruz sözünün ne anlama geldiğinin somutta hiçbir karşılığı yok" diyerek hükümeti eleştirdi.

MİTİNG KATILIMCILARI

Katılımcılar saat 11.00’de garda toplanıp buradan mitingin yapılacağı Sıhhıye Meydanı’na kadar yürüyecek. Saat 12.00’de başlayacak mitinge birçok sendika, sol siyasi parti ve örgüt de destek veriyor. İnsan Hakları Derneği de destek açıkladı. Arif Sağ, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan gibi sanatçıların verecekleri konserlerle renklendirecekleri mitingde Hacıbektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyiddin Ulusoy, Alevi Bektaşi Federasyonu.Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil’in konuşacakları bildirildi.

BAŞAK TURAN - BİRGÜN - 9 Kasım 2008

Alevilerin son durağı Ankara
      
“Eşitlik istiyoruz, bizi asimile etmeyin” diyerek Türkiye’nin farklı şehirlerinden başkente yürüyen Alevi dernekleri, bugün Ankara Sıhhiye’de miting yapıyor

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun düzenlediği ‘Büyük Alevi Yürüyüşü’ bugün Ankara’da düzenlenecek bir mitingle noktalanacak. Alevilerin Cumhuriyet tarihinde ilk kez başlattığı üç günlük yürüyüşe Türkiye’nin dört bir yanından Alevi örgütleri ve demokratik kitle örgütleri destek verdi. Hacıbektaş’ta açıklama yapan Alevi temsilcileri, “Eşitlik istiyoruz, bizi asimile etmeyin” çağrısı yaptı.

AKP iktidarına tepkilerini göstermek ve Alevilerin taleplerini bir kez daha duyurmak amacıyla ABF’nin cuma günü başlattığı “Büyük Alevi Yürüyüşü”ne Türkiye’nin bir çok noktasından binlerce kişi katıldı. Arif Sağ, Yavuz Bingöl, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Mustafa Özarslan’ın türkülerle destek vereceği mitinge, siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden de büyük destek var.

HACIBEKTAŞ ZİYARETİ • Ordu’dan yola çıkan bir grup, Tokat ve Amasya’nın Merzifon ilçelerine uğradıktan sonra Çorum’da siyasi parti, sendika ve STK temsilcileri tarafından karşılandı. Doğu bölgelerinden ve İstanbul Kadıköy’den otobüslerle Ankara’ya hareket eden başka gruplar da dün Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesini ziyaret ederek burada basın açıklaması yaptı. Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Sekreteri  Ali Kaim, zorunlu din derslerinin kaldırılmasına ilişkin AİHM ve Danıştay kararlarının uygulanmasını, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını, Madımak Oteli’nin müze yapılmasını talep etti: Kaim şöyle konuştu: “Atla deve istemiyoruz. Eşit yurttaşlık hakkı  istiyoruz. Bizi asimile etmeye çalışmayın diyoruz. Köylerimize zorla cami yapmayın diyoruz. Çocuklarımıza zorla bir mezhebin dini anlayışını öğretmeyin diyoruz. Mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz. Vergilerimizden kesilen paralarla birilerinin finansa edilmesini istemiyoruz. Bu ülkenin nimetlerinden yararlanmak istiyoruz.”

ANALİZ:

Aleviler rejimin ‘muhafızı’ olmayı reddedecek

CAFER SOLGUN (Yüzleşme Derneği Başkanı)

Alevi-Bektaşi Dernekleri Federasyonu (ABF) tarafından Ankara’da düzenlenen miting, Alevi meselesinin, Alevi istemlerinin gündemleşmesi açısından önemli bir gelişme.

Uzun süreden beri ilk defa çok sayıda Alevi örgütü, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ve “eşit yurttaşlık” talepleriyle önemli bir miting düzenliyor. Bazı Alevi örgütlerinin mitingin “siyasallaşması” endişesiyle mitinge katılmayacaklarını belirtmelerine rağmen, mitinge büyük katılım bekleniyor. İstanbul’un yanı sıra Ordu’dan, Malatya’dan, Adana’dan, Varto’dan ve Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları çok sayıda il ve ilçeden mitinge büyük gruplar katılıyor. Sadece İstanbul’da 10 bini aşkın Alevinin mitinge katılması bekleniyor. Bu nedenle otobüs ve ulaşım sıkıntısı var. Dün İstanbul’dan Ankara’ya hareket eden grupta yer alan ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, katılım konusunda beklentilerinin “en az 50 bin kişi” olduğunu ifade etti.

TALEPLER SİYASİ • Mitingin “siyasallaşması” yönündeki eleştiriler ne denli gerçeği ifade ediyor; bunu mitingin sonuçlarından biri olarak izleyeceğiz. Ancak şu bir gerçek ki, Alevi camiasında farklılıklar olmasına rağmen, üzerinde ortaklaşılan taleplerin tamamı aslında “siyasi” nitelikte. Daha yerinde bir ifadeyle “rejimle” doğrudan ilgili.

AKP KARŞITI BİR GÖSTERİYE DÖNÜŞEBİLİR • Eleştiri sahipleri, “siyasallaşma” kaygılarını dile getirirken aslında mitingin “AKP karşıtı bir gösteriye dönüşmesi” olasılığından bahsediyorlar. Kuşkusuz Alevi sorunu AKP hükümeti ile başlayan ve onunla da sonuçlanmayacak olan bir sorun. Zira Alevi sorunu, öncesi bir yana, cumhuriyetin bütün süreçleri boyunca ağırlaşarak günümüze değin taşınan bir sorun. Fakat arkasında yüzde 47 oy desteği bulunan AKP hükümetinin Alevi sorununda ciddi bir açılım gerçekleştirmekten uzak durması, ister istemez eleştiri ve tepkilerin odağında bulunmasını biraz da kaçınılmaz kılacak. Reha Çamuroğlu’nun önayak olduğu bir girişimle “Alevi açılımı” yapmaya niyetlenip bunun gerisini getiremeyişi, AKP’ye yönelik tepkileri daha da tetikleyen bir etki yarattı. AKP’nin, konuyu demokratikleşmeyle ilgili başka birçok konu gibi gündeminden çıkarması, “Alevi oylarına yatırım yapıyor” eleştirilerini doğrulayan bir pratik oldu. Zaten sonrasında da Çamuroğlu, “danışman” sıfatından arınmak gereği duydu.

REJİM MUHAFIZLIĞI ROLÜ • Ancak sorunun mahiyetini doğru koymak noktasında artık sözü dolandırmamak durumundayız. Kemalist-ulusalcı çevrelerin uzun zamandır Alevilere “rejimin muhafızı” rolü yüklemek istediklerini biliyoruz. Oysa Alevilerin bırakalım rejimin “muhafızı” rolünü oynamayı, aksine rejimle çok ciddi problemleri var. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi, 12 Eylülcülerin anayasal bir mecburiyet haline getirdikleri zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi haklarının da güvence altına alındığı demokratik-sivil bir anayasa gibi istemlerin mevcut rejim ve statükoyla doğrudan “çelişen” bir nitelikleri olduğu görmezden gelinebilir mi? Ulusalcı güç ve çevrelerin bu açık gerçekleri çarpıtma konusunda eskisi kadar “rahat” hareket edemeyeceklerini düşünüyorum.

ARTIK SORGULUYORLAR • Kendi durumlarını ve rejimin kendilerine reva gördüğü uygulamaları sorgulamaya başlayan Aleviler, Türkiye’nin demokratikleşmesinin de güvencesi olmaya adaydırlar. Bugün de Ankara’da Alevilerin “eşit yurttaşlık” ve sivil-demokratik anayasa taleplerini boğuntuya getirmek isteyenler de olacak. Ancak bu mızrak bu çuvala artık sığmıyor.

Taraf/ANKARA - Istanbul - 09.11.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.