Aleviler Feshane İftarında Yok
Aleviler Feshane İftarında Yok Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün Feshane’de gerçekleştirilecek Muharrem ayı orucu iftar...
Aleviler Feshane İftarında Yok
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün Feshane’de gerçekleştirilecek Muharrem ayı orucu iftar yemeği Alevileri böldü. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok Alevi örgütünün katılmayacağı iftara Erdoğan eşini de götürecek.
ANKARA- Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün Feshane’de gerçekleştirilecek Muharrem ayı orucu iftar yemeği Alevileri böldü. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok Alevi örgütünün katılmayacağı iftara Erdoğan eşini de götürecek.
AKP İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu’nun girişimleriyle organize edilen iftar, bu yıl İstanbul’da Eyüp’teki Feshane Uuluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. İftara Emine Erdoğan’ı da götürecek olan Başbakan Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu da eşlik edecek. İftarda gayrimüslim cemaatlerin önde gelen isimleri ile bazı aydın, sanatçı ve işadamlar da yer alacak. AKP’li Çamuroğlu’nun “Başbakan mihman (konuk) olarak katılacak” açıklamasına karşın, Alevi örgütleri geçen yıl olduğu gibi katılım konusunda ikiye bölündü.
CEM VAKFI DESTEKLİYOR
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iftarı Abdal Musa Vakfı düzenliyor. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin katılması beklenen iftara, geçen yılın aksine bu yıl Cem Vakfı destek verecek. Bir süre önce Başbakan ile görüşen Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, 9 Kasım’da Ankara’da “Ayırımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” talebiyle yapılan mitingini düzenleyenlerin Alevi olmadığını iddia ederek, bazı Alevi örgütlerinin tepkisini almıştı. Doğan, 28 Aralık’ta da Bostancı Gösteri Merkezi’nde Cem Vakfı’nın ev sahipliğindeki buluşmaya Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’i davet ederek, bu kesimlerle köprüleri atmıştı.
İftar yemeğinin gerçekleşeceği Feshane’nin önemli bir tarihi bulunuyor. Eyüp’ün Defterdar semtinde 1835 yılında Osmanlı’nın önemli sanayi ürünleri olan çuha ve fes üretimi için kurulan fabrika, ilk prefabrik çelik konstrüksiyon tekstil fabrikası özelliği de taşıyor. Osmanlı ordusu 19. yüzyıl ortalarına doğru kıyafetlerinde değişikliğe gidince, yeni kıyafetlerin sağlanmasında Feshane Dokuma Fabrikasının rolü büyük oldu. Çanakkale Zaferi dolayısıyla 1918 yılında Mustafa Kemal’e hediye edilen halı da Feshane’de üretildi. 1992’de çağdaş el sanatları müzesine dönüştürüldü. 1998 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi restorasyon çalışması yaptı ve Feshane bugünkü hali ile kullanıma açıldı.
GAZETEPORT / YUSUF SAHİCİ - 06.01.2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.