Aleviler, 32 yıl sonra Maraş'ta anacak
Aleviler, 32 yıl sonra Maraş'ta anacakİngiltere Alevi Kültür Merkezi, Maraş katliamının 32. yıldönümünde anma törenlerini...
Aleviler, 32 yıl sonra Maraş'ta anacak
İngiltere Alevi Kültür Merkezi, Maraş katliamının 32. yıldönümünde anma törenlerini Maraş'ta yapmak için Valiliğe başvurdu. Bu başvurunun reddedilmesi üzerine Alevi Bektaşi Federasyonu İçişleri Bakanlığı'na yeni bir başvuru yaptı. ABF Başkanı Ali Balkız 'Maraş katliamının yıldönümünde Maraş'ta olacağız" dedi.
İSTANBUL- İngiltere Alevi Kültür Merkezi tarafından Maraş Valiliği'ne bir başvuru yapıldı. Maraş katliamının yıldönümünde Maraş'ta anma yapılması talebine İçişleri Bakanlığı, yurtiçinde bir başvuru talebi gelmesi halinde değerlendirileceği yanıtını verdi.
Eş zamanlı olarak Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, İçişleri Bakanlığı'na, 1978 yılında gerçekleştirilen ve resmi rakamlara göre 111 kişinin yaşamını yitirdiği Maraş katliamını 32. yıldönümünde Maraş'ta anma talebiyle başvuruda bulundu.
ABF Genel Başkanı Ali Balkız konuyla ilgili ETHA'ya şunları ifade etti; "Katliamın yıldönümünde Maraş'ta olacağız. Bunu son derece önemsiyoruz. Maraş katliamı hiç unutulmadı. Her yıldönümünde bu katliam lanetlendi, yaşamını yitirenler anıldı. 2 yıl önce de Adana'da 30 bin kişinin katıldığı büyük bir anma yapmıştık ve gerçeklerin açıklanmasını, üstü kapatılan dosyanın yeniden açılmasını ve sorumluların yargılanmasını istemiştik. Ve bu katliamdan devletin birinci derece sorumlu olduğunu yine vurguluyoruz. Bu yıl 19 Aralık'ta Maraş'ta katliamın yaşandığı ilde anmamızı yapacağız."
İngiltere Alevi Kültür Merkezi'nin konuya ilişkin açıklamasında ise, katliam suçlularının hesap vermesi istenerek, "32 yıl aradan sonra ilk kez katledildikleri yerde onlara ölümleriyle insanlığa ders verdiklerini ve karanlığa ışık tuttuklarını haykıracağız" denildi.
"Katliamın her yıl Maraş'ta anılması, Maraş'a bir katliam anıtı yapılması ve bu anıtın üzerine katliamda ölümü tespit edilenlerin isimlerinin yazılması, devletin resmi olarak Alevilerden özür dilemesi ve devletin bugüne kadar mükafatlandırdığı katilleri cezalandırması" talepleri dile getirilen açıklamada, "Bu talepler, devlet ve hükümet için bir sınavdır ve bu taleplere verilen cevaplar Devletin Alevilerle ilgili tutumunu da gözler önüne sereceği bir fotoğraftır" denildi.
Alevilere ve devrimcilere yönelik Maraş Katliamı, 1978 Aralık'ında (19-25 Aralık) gerçekleştirilmiştir. Resmi rakamlara göre 111 kişinin öldüğü katliam davasının 1 numaralı sanığı, olayların tetikleyicisi Çiçek sinemasını bombalama eylemini gerçekleştiren Ökkeş Kenger şimdiki soyadı ile Şendiller'dir.
Mahkeme kayıtlarından, dönemin İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı’nın hazırlattığı özel raporda, 'sinemaya bombanın ülkücülerce provokasyon amacıyla atıldığı' kayıtlıdır. Raporda, bu vahşetin planlayıcılarının “26 seyyar piyango bayisi görünümünde şehre geldikleri saptanmıştır” denmiştir. Ünal Osmanağaoğlu, Haluk Kırcı, Mustafa Özmen, Bünyamin Adanalı, Ahmet Ercüment Gedikli gibi isimlerin, katliamın yaşandığı günlerde Maraş'ta oldukları belirtilmiştir. 16 Mart katliamından Gazi’ye, aynı isimlerin izini sürmek mümkündür. Ve Maraş’tan sonra Çorum, Sivas, Gazi katliamları gelmiştir.
Etkin Haber Ajansı - 19 Kasım 2010 Cuma
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.