Alevi-Sünni Çatışması Varmış Gibi Gösteriliyormuş
TBMM İnsan Hakları Komisyonu: "Amasya'da 4 Öğrencinin, Okul Yönetiminin Dini Baskısı Nedeniyle Okuldan Ayrıldıklarına İlişkin İddia...
TBMM İnsan Hakları Komisyonu: "Amasya'da 4 Öğrencinin, Okul Yönetiminin Dini Baskısı Nedeniyle Okuldan Ayrıldıklarına İlişkin İddia Gerçeği Yansıtmıyor"
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Amasya'da 4 öğrencinin, okul yönetiminin ve öğretmenlerin dini baskısı nedeniyle okuldan ayrıldıklarına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Alt komisyonun hazırladığı raporda; başta haberi ilk kez yayınlayan gazeteci olmak üzere, olaya yer veren basın yayın organlarının sorumsuz, yanlı, yanlış, toplumu bölünmeye götürebilecek yayında bulundukları ve böylece halkın doğru bilgi edinme hakkını ihlal ettikleri ifade edildi.
Olayda dikkate alınması gereken bir 'arkadaş baskısı' tespit ettiklerini anlatan Üskül, hiç olmayan dini baskı haberleriyle, Türkiye'de bir Alevi-Sünni çatışmasının körüklendiğini ifade etti.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun Amasya'daki dini baskı iddialarını araştırmak üzere kurduğu 4 kişilik alt komisyonun hazırladığı rapor, dün İnsan Hakları Komisyonu'nda oybirliği ile kabul edildi.
Amasya'da yaptıkları çalışmalar ve hazırlanan raporla ilgili bilgili bilgi vermek üzere, TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Zafer Üskül, kimseye dini baski yapılmaması gerektiğini, dini baskının çok ciddi bir insan hakları ihlali olduğunu kaydetti.
Komisyon bünyesinde kurulan alt komisyona her partiden milletvekilinin katılmasını istediklerini, ancak birçok milletvekilinin programını gerekçe göstererek inceleme gezisine katılmadıklarını anlatan Zafer Üskül, Amasya'da söz konusu 4 öğrencinin okuduğu Anadolu Kız Mezlek Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve bu öğrencilerin kaldığı yurt ile öğrencilerin köylerinde incelemelerde bulunduklarını kaydetti.
CHP Sivas Milletvekili Maliki Ejder Özdemir'in de kendilerinden sonra aynı yerde incelemelerde bulunduğunu ve izlenimlerini alt komisyonla paylaştığını anlatan Üskül, alt komisyon raporunun CHP'li Özdemir'in izlenimleri doğrultusunda yeniden yazıldığını ve raporun oybirliğiyle kabul edildiğini dile getirdi.
"4 ÖĞRENCİDEN SADECE BİRİ YURTTA KALIYOR"
Zafer Üskül, basında dini baskı nedeniye yurttan ayrıldığı iddia edilen 4 öğrenciden sadece birisinin yurtta kaldığını, diğerlerinin ise akrabalarının yanında kaldığını belirterek, yurt müdürünün dini baskı yaptığı iddialarının da gerçeği yansıtmadığını, çünkü yurt müdürünün, söz konusu öğrencinin yurttan ayrıldığı gün göreve başladığını söyledi.
Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dini baskıları şikayet eden dilekçeler verildiğine ilişkin iddiaların da gerçeği yansıtmadığını tespit ettiklerini anlatan Üskül, Amasya'ya 4 kırmızı plakalı araçla değil, sadece 1 kırmızı plakalı araçla gittiklerini kaydetti.
Zafer Üskül, öğrencilerin okuduğu okulun öğretmenleri ve öğrencileri ile görüştüklerini, öğretmen ve öğrencilerin, bu okullarda hiçbir dönem dini baskı anlamına gelebilecek bir olay yaşanmadığını söylediklerini aktardı. Okul kantininin Ramazan ayında da açık olduğunu anlatan Üskül, öğrencilerin yaşadığı Böke köyünde de incelemelerde bulunduklarını ifade etti.
Söz konusu 4 öğrencinin kendilerini rahat ifade edebilmeleri için önce öğrencilerle yalnız görüştüklerini, ardından da aileleriyle birlikte öğrencileri dinlediklerini anlatan Zafer Üskül, "Yurtta kalan öğrenci, arkadaş baskısı altında kaldığını ancak yurt yönetiminden, yada öğretmenlerden herhangi bir dini baskı görmediğini söyledi. Ama özellikle aynı odada kaldığı arkadaşlarının, 'sen oruç tutmuyor musun, namaz kılmıyor musun' gibi konuşmalarına muhattap olduğunu ifade etmiştir. Bunun kendisinde rahatsızlık yarattığını söylemiştir. Aynı zamanda da ailesini özlediğini, yurtta yatılı kaldığı için köye gidip gelişte zorluk yaşadığını, bu nedenle de o okuldan ayrılarak köylerine daha yakın olan Aydınca ilçesinde okumak istediğini belirtmiştir" diye konuştu.
Aynı evde kalan diğer üç öğrenciden birisinin, okuduğu bölümü sevmediği için, diğerinin okuma güçlüğü çektiği için, üçüncü öğrencinin ise arkadaşları o evden ayrıldığı için Aydınca'da okuma kararı aldığını dile getiren Zafer Üskül, alt komisyonun bu tespitlerine CHP'li Maliki Ejder Özdemir'in de katıldığını kaydetti. Zafer Üskül, CHP'li Özdemir'in, toplumun her kesiminde rastlanabilen, 'mahalle baskısı' olarak da nitelendirilebilecek bir 'arkadaş baskısını' gözlemlediğini dile getirdi.
"ALEVİ-SÜNNİ ÇATIŞMASI VARMIŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR"
Basında yer alan haberlerin sanki Amasya'da bir Alevi-Sünni satışması varmış izlenimi uyandırdığını belirten Zafer Üskül, Amasyalıların bundan son derece rahatsız olduğunu kaydetti. Gazetecilerin sorusu üzerine, söz konusu yurtta 176 öğrencinin kaldığını, bunlardan 150 kadarının oruç tuttuğunu, oruç tutmayanların da sahura kalkarak yemek yediğini kaydetti. Yurtta toplu namaz kılınmasının söz konusu olmadığını dile getiren Üskül, öğrencilerin namaz vakitlerinde kaldıkları odalarda namaz kılmasının dini baskı onlamına gelmediğini kaydetti.
Alt komisyonun hazırladığı raporda şu ifadelere yer verildi: "Sonuç olarak 4 öğrencinin okuldan ayrılmasının okul yönetimi ve öğretmenlerin dini baskısından kaynaklanmadığı, dikkate alınması gereken bir 'arkadaş baskısının' var olduğunu, basının tutumunun okul yönetimi, öğretmen, öğrenci, veli çevrelerini rahatsız ettiği, başta haberi ilk kez yayınlayan gazeteci olmak üzere, olaya yer veren basın yayın organlarının sorumsuz, yanlı, yanlış, toplumu bölünmeye götürebilecek yayında bulundukları ve böylece halkın doğru bilgi edinme hakkını ihlal ettikleri tespit edilmiştir."
CHA - 29 Kasım 2007
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.