Alevi Öğrenciye Ayrımcılık ve Şiddetin Cezası Kınama Oldu
Alevi Öğrenciye Ayrımcılık ve Şiddetin Cezası Kınama OlduBakanlık, Meclis Komisyonu'nun öğrencisine ayrımcılık ve şiddet uyguladığını...
Alevi Öğrenciye Ayrımcılık ve Şiddetin Cezası Kınama Oldu
Bakanlık, Meclis Komisyonu'nun öğrencisine ayrımcılık ve şiddet uyguladığını saptadığı öğretmene sadece "kınama" cezası verdi. Hukukçular Koç ve Asma: Aileler peşini bırakmamalı, dava açmalı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Alevi öğrencisine neden oruç tutmadığını sorduğunu, ayrımcılık yaptığını ve şiddet uyguladığını saptadığı öğretmen Z.Y.'ye kınama cezası verildiğini ve görev yerinin değiştirildiğini açıkladı.
bianet'in görüştüğü hukukçular Mehmet Ali Koç ve Türkay Asma'ysa, bu tür durumlarda ayrımcılık ve çocuğa yönelik şiddet başta olmak üzere birçok suçun söz konusu olabileceğini, ailelerin hepsinden birden ceza davası açabileceklerini, hak aramayı sürdürmeleri gerektiğini söyledi.
Avukatlar, bakanlığın verdiği cezayı az bulan ailelerin İdare Mahkemesi'ne başvurarak itiraz edebileceğini de ekledi.
İnsan Hakları Komisyonu "Ayrımcılık ve şiddet var" demişti
Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun kurduğu dört kişilik altkomisyon, İstanbul'da Ali Kul Çok Programlı Lisesi'ndeki incelemelerinin sonucundaki raporunu 7 Aralık 2007'de yazmış ve ayrımcılığı, din ve vicdan özgürlüğüne aykırılığı, öğrenciye şiddeti saptamıştı.
Bu komisyonun üyelerinden CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Başbakan Erdoğan'a öğretmenle ilgili ne yapıldığını 14 Ocak'ta sormuştu. Önergeye yanıtı Bakan Çelik verdi.
Asma: Ayrımcılık ve çocuğa yönelik şiddet için birlikte dava açılmalı
Ankara Barosu Çocuk Hakları Komisyonu'ndan Asma, ailelerin bu tür durumlarda öğretmene karşı Ceza Yasası'nın (TCK) hem ayrımcılığı cezalandıran 122. maddesinden hem de çocuğa yönelik şiddetle ilgili maddelerinden dava açılabileceğini, bunları birlikte yapmak gerektiğini söyledi.
Koç'sa ailelerin öğretmene karşı, Milli Eğitim Bakanlığı'na da hizmet kusurundan dolayı manevi tazminat davası açabileceklerini ekledi. Koç, Alevi kimliğine dair bir aşağılama söz konusuysa TCK 216. maddenin de kullanılabileceğini ifade etti.
"Bakanlık şiddet uygulayan öğretmeni koruyor, ama yılmayın"
Asma, MEB'in şiddet uygulayan öğretmenleri genellikle koruduğuna dikkat çekti ama ekledi: "Ailelerin yılmaması gerek. Böyle birkaç davanın sonuca ulaşması yeni içtihat yaratır. Uzun bir süreç olabilir, ama peşini bırakmamalı. Yoksa bu faşist döngü devam ediyor."
Barolar destek veriyor
Asma çocuğu okulda şiddet gören ailelerin baroların çocuk hakları komisyonlarına başvurarak yardım istemelerini de önerdi. "46 bölgede bu hizmeti veriyoruz. Çocukların sağlığının bozulduğuna dair ruhsal raporların alınmasını da sağlıyoruz" dedi. (TK)
Tolga KORKUT
BİA Haber Merkezi - İstanbul
01 Nisan 2008, Salı
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.