Alevi köyüne 'çöp' zulmü
Bayraktar Köyü, 'koktu' CHP'nin her seçimde tulum çıkardığı, ilimizin en büyük Alevi köylerinden Bayraktar,...
Bayraktar Köyü, 'koktu'
CHP'nin her seçimde tulum çıkardığı, ilimizin en büyük Alevi köylerinden Bayraktar, koktu. Çünkü Büyükşehir Belediyesi, iki haftadır köyün çöplerini toplamıyor
CHP'li köy olarak bilinen, merkeze bağlı Bayraktar Köyü'nde son iki haftadır çöp krizi yaşanıyor. Yıllardır Kocaeli Valiliği bünyesindeki Çevre ve İmar Koruma Birliği tarafından çöpleri toplanan Bayraktar Köyü, birliğin 20 Ağustos tarihi itibariyle lav edilmesiyle ortada kaldı. Birliğin lav edilmesinin ardından Bayraktar'da çöplerinin tıpkı diğer köylerde olduğu gibi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanması gerekiyor. Ancak iki haftadır köye tek bir çöp kamyonu uğramadığı için çöp konteynırları doldu taştı. Çöp kokusunun iyiden iyiye dayanılmaz hale geldiği Bayraktar Köyü'nde vatandaşlar yetkililere, 'hizmet almak için eylem mi yapmamız gerekiyor' diye soruyor.
Bedel mi ödüyorlar?
Merkeze bağlı Bayraktar Köyü, ilimizin en köklü Alevi köylerinden biri. 1500 kişinin yaşadığı köyde son seçimlerde AKP'ye sadece 11 oy çıktı. CHP'nin neredeyse her seçimde tulum çıkardığı Bayraktar Köyü sakinleri 4.5 yıldır AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin köylerine tek bir çivi çakmaması yetmezmiş gibi şimdi de çöplerinin toplanmaması nedeniyle ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine CHP'ye oy vermelerinin bedelini ödettirdiğini ileri süren vatandaşlar, "Başbakan 'ayrımcılık yok' diyor, ama ne hikmetse biz hizmet alamıyoruz" diyor.
Çöp dağları oluştu
Kocaeli Valiliği bünyesinde yıllardır faaliyet göstermekte olan, kaynak sıkıntısı bir yana valiliğe ciddi anlamda gelir sağlayan Çevre ve İmar Koruma Birliği'nin ani bir kararla lav edilmesi ve yetkilerinin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinin faturası Bayraktar Köyü'ne çıktı. Birliğin lav edildiği 20 Ağustos tarihinden bu yana çöplerin toplanmadığı köyün sokaklarında adeta çöp dağları oluşmuş durumda. Özellikle çocukların kokan çöplerden mikrop kapmasından endişeli olan vatandaşlar, "Bu görüntü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne yakışıyor mu? Şehir merkezine sadece17 kilometre uzaklıktayız" diyor.
Valilik yazı gönderdi
Bayraktar Köyü Muhtar vekili Kenan Ortaç ve azalar Mustafa Ceyhan ile Mevlüt Bayram, ciddi bir sorun haline gelen çöp dağlarının sıcaklar nedeniyle giderek daha kötü koku yaymaya başladığını belirterek, yetkilileri göreve davet etti. Kocaeli Valiliği Çevre İmar Komisyon adına vali yardımcısı İdris Kurtkaya tarafından imzalı olarak gönderilen yazıda, köydeki çöp toplama işinin bundan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağının yer aldığını ifade eden Ortaç, "Yazı elimize 20 Ağustos'ta ulaştı. Ancak aradan geçen zamanda köye tek bir çöp kamyonu bile gelmedi. Bu kadar duyarsızlık olmaz" dedi.
Büyükşehir, para istedi
Büyükşehir Belediyesi'nin duyarsız kalmasını eleştiren Ortaç, şu şekilde konuştu: "Valilik tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen bu hizmete şimdilik Büyükşehir duyarsız gözüküyor. Biz valilik yazısını Büyükşehir Çözüm Masası'na ulaştırdık. Ama Büyükşehir, yazının verilmesinden 3 gün geçmesine rağmen hiçbir adım atmadı. Büyükşehir Belediyesi 4,5 yıldır köye bir çivi bile çakmadı. Son iki haftadır da çöplerimizi bile almıyor. 1500 kişilik köyden AKP'ye sadece 11 oy çıktığı. Bunun bedelini ödetiyorlar. Bu ayrımcılık değil de ne? Şimdi Büyükşehir bizden 9 bin 500 YTL çöp toplama parası istiyor. Ama su faturalarında bizden 'çevre temizlik' adı altında zaten bir kesinti yapılıyor. Konuyu sayın valimize aktardık. Kendisi bize 'kesinlikle ödemeyin' dedi. Büyükşehir bizi adeta silmiş durumda. Hikmet Erenkaya döneminde 200 metrelik bir kanal döşendi ama ara bağlantılar 4 yıldır yapılmadı. Bu köyde 300 hane var. Az haneli diğer köylere bakıyorsunuz caddeleri, sokakları pırıl pırıl, birçok hizmet yapılmış. Ama burada hazır olan işleri bile tamamlamıyorlar. Her fırsatta AKP'ye 11 oy çıkmasının bedeli isteniyor sanki. Bu nasıl hizmet anlayışı?"
İzmit'i istemiyorlar
Öte yandan belde belediyelerinin birleşmesiyle köylerinin 17 kilometre uzaklıkta olan İzmit ilçesine bağlanmasına da anlam veremediklerini belirten köy halkı, "Uzunçiftlik Belediyesi bize 3 kilometrede. Üstelik CHP'li. Ama bizi en uzak noktaya bağladılar" diyor. Bilindiği gibi Çevre ve İmar Koruma Birliği'nin lav edilmesinin ardından köylerde çöp toplama ve tıbbi atıklar konusunda yetki Büyükşehir Belediyesi'ne geçmişti. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi tarafından görevlendirilen İZAYDAŞ da buz hizmet için ihaleye çıkmış, ihaleyi de Nurettin Sağsöz'ün sahibi olduğu SAS Grup almıştı.
Murat ULAŞAN - KAYNAK : www.bizimkocaeli.com - 05.09.2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.