Alevi Gençler Ayrımcılığı ve Hak Mücadelesini Anlatıyor
Alevi Gençler Ayrımcılığı ve Hak Mücadelesini AnlatıyorAnkara, Edirne, İstanbul, İzmir, Sivas, Tunceli'den Alevi gençler yaşadıkları...
Alevi Gençler Ayrımcılığı ve Hak Mücadelesini Anlatıyor
Ankara, Edirne, İstanbul, İzmir, Sivas, Tunceli'den Alevi gençler yaşadıkları ayrımcılığı, Alevilerin hak arama mücadelesini ve Kadıköy'deki "Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" mitingini değerlendirdi.
bianet, Alevi gençlere yaşadıkları ayrımcılığı, Alevilerin hak arama mücadelesini ve Alevi Bektaşi Federasyonu'nun düzenlediği "Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" mitingiyle ilgili düşündüklerini sordu.
Ankara, Edirne, İstanbul, İzmir, Sivas, Tunceli'den çoğu üniversite öğrencisi gençler, Alevilerin hak ve özgürlükler mücadelesinden memnun, ilerlemesini istiyor. Zorunlu din derslerinde namaz kılmaya, sure ezberlemeye zorlanışlarını, Alevilerle ilgili ayrımcı, ırkçı sözlerle ne kadar sık karşılaştıklarını dile getiriyor.
Doğukan Bulut (Lise öğrencisi, Tunceli): Alevi inancı açısından ortada haklı bir talep var. Ben okulda alevi olduğum için fazla sorun yaşamadım ama din derslerinde sürüp giden bir Sünni ağırlıklı anlatım var. Buna rağmen geçen seneden beri derslerde Aleviliğe daha fazla yer verilmeye başlandı.
Evren Barış Yavuz (Üniversitesi öğrencisi, Ankara): Alevi demokratik hareketi 90'lı yıllardan beri sürüyor. Ankara ve İstanbul'daki mitingler de bu hareketin kolektif bir parçası. Alevi hareketi bugün bütünlüklü hareket edebilme gücüne sahip.
Alevi yurttaşlar olarak bizim oruç tutmak, namaz kılmak gibi Sünni ibadet biçimlerimiz yok, ancak ben nispeten demokratik bir lisede okumama rağmen bitirene kadar namaz kılmaya, sure ezberlemeye zorlandım, camiye gitmek istemediğimde dersten bırakılmakla tehdit edildim.
Sünni devlet, Alevi azınlık üzerine baskıyı din dersleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapıyor. Öteki olan kendini farklı bilmezmiş, biz de Alevi olduğumuzu Sünnni arkadaşlarımızdan ve onların ailelerinden öğrendik. Türkiye'de gerçek anlamda laiklik yok. Alevilerin hakları kolektif olarak güvence altına alınmalı.
Gülay Arslan (Üniversite öğrencisi, İstanbul): Hayatımızın her alanında Alevilerle ilgili ayrımcılığı, ırkçılığı barındıran sorularla karşılaşıyoruz. Bunlar bizimle ilgili hiçbir şey bilinmediğinin göstergesi. Alevi olduğumuz öğrendikten sonra insanların bize bakış açısı değişiyor.
20 yaşında genç erkek (Sivas): Sivas'ta yaşadığım için mitinge gidemedim ama giden arkadaşlarım vardı. Kendi çevremde daha çok Aleviler var ve biz mitingin gerçekleşmesini olumlu karşılıyoruz. Ama alevi olmayan kişiler arasında Kadıköy mitingi alay konusu. Madımak Oteli Alevilerin taleplerinin susturulduğu bir yer ve bugün ticarethane olarak kullanılıyor, biz daha değerli bir yer haline getirilmesini istiyoruz.
Hülya Özdoğan (Sivas Cem Vakfı Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı): Mitinge katılamadım ama katılmayı çok isterdim. Eskiden aleviler bu mitinglere katılmaya cesaret edemezdi. Artık kendini gösterebilmeleri, ifade edebilmeleri çok güzel. Sünni arkadaşlarımın da bu konuya gerici bakmamaları sevindirici. Çoğu bizi destekliyor.
Hasan Acar (Üniversite öğrencisi, Edirne): Mitingin geç kalınmış ve güzel bir eylem olduğunu düşünüyorum. Alevilik hakkında iftira ve söylentiler rahatsız edici. Alevilik hakkında okulda ve aile içinde anlatılanlar farklı. Sünnilikle ilgili bilgilere daha ağırlık veriliyor.
Duygu Yıldız (Üniversite mezunu, Ankara): Ankara'da yaşadığım için mitinge katılamadım. Aleviler her zaman çeşitli taleplerde bulunuyorlar ancak gelen hiçbir hükümet bunları dikkate almıyor. Şimdiki hükümet de yalnızca umut veriyor, somut olarak yaptıkları bir şey yok. Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını ben de istiyorum tabii; ama okulda dersle ilgili bire bir sorun yaşadığımı da söyleyemem. Toplum kendisini din konusunda baskıladığı sürece din derslerinin kaldırılabileceğine inanmıyorum.
Eylül Uzun (Üniversite öğrencisi, İstanbul): Miting için Bandırma'dan gelen ailemle birlikte pazar günü Kadıköy'deydim. Mitingde yer verilen genel görüş ve taleplere katılıyorum ancak, oradaki insanların "Allah Muhammed Ali" diye slogan atışlarına eşlik edemedim. Ben din açısından değil, özgürlükler açısından katıldım mitinge. Öğrencilik hayatım boyunca, ramazanda oruç tutmayışımın garip karşılanması dışında, herhangi olumsuz bir tavırla karşılaşmadım. Ama şunu da belirtmeliyim ki tek zayıf dersim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisiydi.
Kerem Vural (Üniversite öğrencisi, İstanbul): Mitinge katılmadım, çünkü amacının yanlış olduğunu düşünüyorum. Şu an Türkiye nin yalnızca Alevi sorunu yok, aynı zamanda Kürt sorunu da var. Türkiye'nin sorunları bütünlüklü olarak ele alınmalı. Yeni partilerin sorunu çözeceğine inanmıyorum. Var olan partilerle bütüncül bir politika izlenmeli. Alevilerle ilgili ayrımcılık, iş yerlerinde aynı bardaktan su içmemekten el sıkışmamaya kadar varıyor. (EY-DA/TK)
Ece YILDIZ - Dilhan ATASAGUN
İstanbul - BİA Haber Merkezi - 09 Kasım 2009, Pazartesi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.