Alevi Çalıştayı'na doğru

Alevi Çalıştayı'na doğru

Alevi Çalıştayı'na doğruAlevilerin istek ve temennilerinin belirlenip, bu çerçevede atılacak adımların hayata geçirilmesini...

A+A-

Alevi Çalıştayı'na doğruAlevi Çalıştayı'na doğru

Alevilerin istek ve temennilerinin belirlenip, bu çerçevede atılacak adımların hayata geçirilmesini amaçlayan Alevi Çalıştayı, 3 Haziran'da Ankara'da başlıyor.

Ankara- Alevi Çalıştayı Genel Koordinatörü ve Moderatörü Necdet Subaşı, hükümetin Alevilerin belli başlı taleplerini demokrasi ve insan hakları temelinde yeniden ele alıp değerlendirme amacıyla kamuoyunda ''Alevi açılımı'' olarak bilinen girişimi başlattığını hatırlatarak, bu kapsamda devlet bakanlığının himayesinde bir dizi çalıştay gerçekleştirileceğini söyledi.

İlki 3 Haziran Çarşamba günü Ankara'da Bilkent Otel'de düzenlenecek çalıştaylarla, Alevilerin istek ve temennilerinin belirlenip, bu çerçevede atılacak adımların hayata geçirilmesinin amaçlandığını belirten Subaşı, ''Bir sonuca gidilmesi yönündeki kararlılık çalıştayların temel hedefi olacaktır'' dedi.

Konuyu Alevi örgütleri, akademik ve siyasal çevreler, siyaset, ilahiyat ve Diyanet İşleri Başkanlığından temsilcilerin katılımıyla ele almanın, problemin çözümüne önemli bir katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Subaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kamuoyunda birbirinden farklı talepleriyle, değişik ideolojik ve siyasal referanslarıyla tanınan Alevilerin gerek örgütsel dağınıklıkları gerekse sorunlarının çeşitliliği, çözüme yönelik adımların belirlenmesi konusunda birtakım güçlükler yaratıyor. Değişik mahfillerde dillendirilen ve yer yer sert unsurlarla takviye edilen söylem ve çıkışların soğukkanlı bir şekilde ele alınması için, olayın belli başlı taraflarını kademeli olarak bir araya getirmek ve ardından da ulaşılan diyalog zemininde gerçek ve sahici çözümleri devreye sokmak gerekiyor.''

Devletin, ayrım gözetmeksizin her bir vatandaşının makul taleplerini dikkate alması gerektiğine işaret eden Subaşı, ''Kabul etmek gerekir ki devlet, Alevilerin talepleri konusunda doğrudan bir iletişim kurma konusunda tarafları tatmin edebilecek bir açılım sunmada şimdiye kadar yeterli bir mesafe alamamıştır'' dedi.

Çalıştaylarla temsil değeri yüksek bir buluşma ortamı yaratılmasını ve sorunların çözümünde katılımcı demokrasinin gereklerine uygun bir müzakere sürecini başlatmayı amaçladıklarını vurgulayan Subaşı, 7 aşamalı gerçekleştirilecek çalıştaylarda, sorunların geniş bir çerçevede tartışılacağını kaydetti.
 
İlk oturumda Alevi ve Bektaşi örgütleri biraraya gelecek

Sivil toplum örgütlerinin katılımıyla 3 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirilecek ilk oturuma, Türkiye'deki tüm Alevi ve Bektaşi örgütlerinin önde gelen isimlerinden 35 kişi katılacak. Katılımcılar arasında Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Alevi Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Metin Tarhan, Alevi dedeleri Binali Doğan, Kurtcebe Noyan ve Veliyettin Ulusoy da bulunuyor.

Diğer oturumların, 15'er gün arayla düzenlenmesi planlanıyor. İkinci oturumda bilim adamları, üçüncü oturumda sendika, meslek odası ve üniversite temsilcileri, dördüncü oturumda medya temsilcileri, beşinci oturumda siyasi parti temsilcileri, altıncı oturumda ise ilahiyatçılarla Diyanet İşleri Başkanlığı görevlileri fikir ve önerilerini dile getirecek.

Moderatörlüğünü Necdet Subaşı'nın yapacağı çalıştayların tüm oturumlarında Hükümet adına Devlet Bakanı Faruk Çelik de bulunacak.

CUMHURİYET - AA - 1 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.