AKP hedefine ulaşıyor
AKP hedefine ulaşıyorKomisyonda kabul edilen tasarı yasalaşırsa YÖK istediği isimleri Gül’ün onayına sunacak ANKARA - AKP, 2002’den...
AKP hedefine ulaşıyor
Komisyonda kabul edilen tasarı yasalaşırsa YÖK istediği isimleri Gül’ün onayına sunacak
ANKARA - AKP, 2002’den bu yana ısrarla YÖK’ün yapısını değiştirmeye çalışır, yetkilerinden şikâyet ederken, kendisine yakın çizgisiyle dikkat çeken Yusuf Ziya Özcan’ın başkan olmasından bu yana kurulun yetkilerini arttırıyor. Son olarak, yeni kurulan üniversitelerin rektörlerinin YÖK ve Köşk işbirliğinde seçilmesini sağlamak için yasa değişikliği yapmaya için çalışan AKP, böylece üniversite yönetimlerine adeta “ambargo” koymuş olacak.
Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanması ile profesörlük ve doçentlik atamalarını düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda dün kabul edildi. Buna göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunacak. Gül de bu isimlerden birini rektör olarak atayacak. Ancak YÖK Genel Kurulu’ndaki üye ağırlığının başkan dahil 11 kişi ile Gül ve AKP tarafından atanan isimlerden oluşması, Köşk’te de Gül’ün bulunması, rektör atamalarını adeta “danışıklı dövüş” haline getirecek. Tasarı yasalaşırsa, yeni kurulan 9 üniversiteye ve hükümetin kuracağı diğer yeni üniversitelere, “AKP’nin istediği isimler” rektör olarak atanacak.
Daha önce 15 yeni üniversite kurulurken, buralara iki yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan’ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı’nca “kurucu rektör atanması” girişiminde bulunan AKP, düzenlemenin CHP tarafından yargıya taşınması ve iptali ile karşılaşmıştı. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığındaki YÖK Genel Kurulu da 15 üniversitede “tedviren, yani geçici olarak” gelişimini tamamlamış üniversitelerin rektörlerini görevlendirmiş ve buralar da seçim yapacak aşamaya geldikten sonra rektörlerini kendileri belirlemişti.
Öte yandan AKP hükümetinin YÖK karşısındaki tutarsızlığı da ayrıca dikkat çekiyor. Erdoğan Teziç döneminde, YÖK’ün yetkilerini sık sık tartışmaya açan, kaldırılması gerektiğini savunan AKP, kurulu bilim adamı yetiştirmemekle, bilimsel çalışma yapmamakla suçlamıştı. Yapılan girişimlerle de YÖK’ün yapısı değiştirilmek istenmiş, bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kurulun yapısının değiştirilmesi gerektiğini savunmuştu. AKP iktidara geldiğinde, daha Erkan Mumcu’nun Milli Eğitim Bakanlığı döneminde bir taslak hazırlamış ve YÖK’ün yetkileri yeni oluşturulacak bir Üniversitelerarası Kurul’a (ÜAK) devredilmek istemişti. Tasarı, YÖK’ün etkisizleştirilmesini öngörüyordu. Yine AKP’nin hazırladığı sivil anayasa taslağında da YÖK’ün kaldırılması ve eşgüdüm kurulu kurulması isteniyordu. Tüm bunlara karşın, Özcan’ın başkan olduğu 10 Aralık 2007’den bu yana AKP, kurulu hiç tartışmadı.
ZEYNEP ŞAHİN / Cumhuriyet - 30 Mayıs 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.