Adana Cemevi 2. büyük sembol olacak

Adana Cemevi 2. büyük sembol olacak

Adana Cemevi 2. büyük sembol olacakAnkara ve İstanbul'daki benzerlerinden sonra en büyük üçüncü büyük proje...

A+A-

Adana Cemevi 2. büyük sembol olacakAdana Cemevi 2. büyük sembol olacak

Ankara ve İstanbul'daki benzerlerinden sonra en büyük üçüncü büyük proje olan Adana Cemevi, Sabancı Merkez Camisinden sonra kentin anıtsal nitelikteki ikinci sembol yapısı olacak.

Merkez Çukurova ilçesinin 100. Yıl Mahallesi, Galip Avşaroğlu Bulvarı'nda Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın, Çukurova Belediyesi ve hayırseverlerin desteğiyle yaklaşık bir yıl önce temelini attığı cemevinin 2011 yılı başında tamamlanması planlanıyor. Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, inşaat alanında incelemelerde bulunurken AA muhabirine yaptığı açıklamada, inançlara saygının önemine dikkati çekerek, ''Sünni ve Alevi vatandaşlarımız buraya yaptıkları katkılarla dostluk ve kardeşlik örneği veriyor'' dedi.

Arıkan, kentin, Sabancı Merkez Camisi'nden sonra anıtsal nitelikteki ikinci büyük projesi olan Cemevinden sadece alevi vatandaşların değil, tüm halkın faydalanacağını belirterek, ''Bu nedenle bu yapının kentimize kazandırılmasında emeği geçen herkesi kutluyorum'' diye konuştu.

Hacı Bektaş Vali Anadolu Kültür Vakfı Adana Şube Başkanı Mahmut Ayas ise dünya standartlarında proje ile yapımı süren cemevinin yaklaşık 7 milyon TL'ye mal olacağını ve bu maliyetin tamamının hayırseverlerin katkılarıyla karşılanacağını bildirdi.

Cemevinin arsasının Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan'ın Seyhan Belediye Başkanlığı döneminde, 17 Temmuz 2000 tarihinde, mülkiyeti belediyeye aitken cemevi yapılması için kendilerine tahsis edildiğini anımsatan Ayas, ''Yıllarca atıl durumda bekleyen bu arsadaki cemevimizin temelini 2009'un şubat ayında atmıştık. İnşaatımız el ve gönül birliğinde hızla ilerliyor. 2011 yılı başında da hizmete açmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Ayas, ''Bu yapıya sadece alevi vatandaşlarımızın değil, Sünni iş adamlarımızın da katkıda bulunması son derece anlamlı ve gurur verici'' dedi.

Binanın inşaatını üstlenen firmanın sahibi Halil Pişkin'in verdiği bilgiye göre, 2 bin 597 metrekarelik arsada kurulan cemevinin bina oturumu 850 metrekare, kapalı alanı ise 4 bin 500 metrekare. Bodrum ve zeminle birlikte 4 kattan oluşan binada, morgdan düğün salonuna kadar çeşitli ihtiyaçlar için sosyal donatılar yer alıyor.

Bodrum katında ışıklandırması, havalandırması ve ses düzeniyle ideal standartlarda 400 kişilik çok amaçlı toplantı salonu bulunuyor. Bu salon, düğün ya da toplantılar için kullanılabilecek. Aynı katın kuzey bölümü ise cenaze hizmetleri için ayrılıyor. Bu bölümde, bir morg ile cenaze yıkama odası bulunuyor. Doğu tarafta ise vakıf yönetim kurulunun toplantılarını yapacağı salon ile mutfak ve kiler bulunuyor.

10 BİN KİŞİYE AYNI ANDA YEMEK ÇIKARILABİLECEK

Bodrum katın üzerindeki zemin katta 650 kişilik çok amaçlı modern bir salon, bu salonun girişinde ise fuaye bölümü yer alıyor. Bu bölümde, sanatçılar, tüm eserlerini sergileyebilecekler. Bu katta ayrıca 10 bin kişiye aynı anda yemek çıkartılabilecek mutfak bulunuyor.

Birinci kat ise eğitim çalışmalarına ayrılacak. Bu katta semah eğitiminden İngilizceye, KPSS kurslarından üniversite, liselere giriş sınavları ve halk oyunları kurslarına kadar her alanda eğitim verilebilecek. Dershane girişinde ayrıca sanatsal faaliyetler için sergi salonu yer alacak.

Bu katta dershane bölümünün yanı sıra bir de modern bir kütüphane ile internet odası bulunuyor.

Son katın batısında ise yine son derece çağdaş bir konferans salonu bulunacak. Bu katta yaşlılar için sohbet odası ile 350 kişilik cem salonu yer alacak.

HABER AKTÜEL - AA - 3 Şubat 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.