Abdallar Festivalinde renkli görüntüler

Abdallar Festivalinde renkli görüntüler

Abdallar Festivalinde renkli görüntülerAnkaralı Turgut'a Pir Sultan heykeli hediye edildi...Ankara’da yapılan “1. Abdallar Festivali” coşkuyla gerçekleşti....

A+A-

Abdallar Festivalinde renkli görüntüler

Abdallar Festivalinde renkli görüntüler

Ankaralı Turgut'a Pir Sultan heykeli hediye edildi...

Ankara’da yapılan “1. Abdallar Festivali” coşkuyla gerçekleşti. İki binin üzerinde kişi davul zurna eşliğinde eğlendi. Abdalların ünlü sanatçısı Ankaralı Turgut’a Pir Sultan Abdal heykelciği hediye edildi…

Ankara Kültür Merkezi ve Hüseyin Gazi Kültür Derneği ve Vakfı tarafından düzenlenen 1. Abdallar Festivali 11 Temmuz Pazar günü Ankara Mamak’taki Hüseyin Gazi Türbesi’nin bulunduğu alanda abdalların sembolü olan davul zurna eşliğinde coşkuyla yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra, Mamak Belediyesi, Altındağ Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Alevi Kadınlar Birliği’nin desteklediği festivale iki binin üzerinde kişi katıldı.

Festival “Abdallar kimdir, nereden gelirler, nasıl yaşarlar” başlığı ile yapılan bir panelle başladı. Necdet Saraç’ın yönettiği panele araştırmacı yazar Ali Aksüt ve Piri Er ile Abdalları temsilen Hatice Ekici Sağlam katıldı.

Paneli yöneten Necdet Saraç, “Abdal kültürü yok olmaya yüz tutmuş önemli kültürlerden bir olduğu gibi, bu kültürün yaşatıcıları Abdalların da dıştalanmışlıkları ve yoksulluklarıyla öne çıkan önemli bir toplumsal kesim oldukları için böyle bir festival düzenleyerek, Abdallara hak ettikleri önemin verilmesine dikkat çekmek istediklerini” belirtti.

Araştırmacı yazar Ali Aksüt, Abdalların binlerce yıla yayılan bir geleneğe sahip olduklarını köklerinin Hindistan’a kadar uzandığını belirterek, bu geleneğin önemli bir bölümünün de Anadolu coğrafyasında yaşadığını belirtti. Aksüt, Anadolu adında “Abdal” bulunan birçok ocağın olduğunu belirterek, Abdal Musa, Pir Sultan Abdal, Güvenç Abdal, Hıdır Abdal, Hüseyin Abdal, Kaygusuz Abdal, Cemal Abdal’ı vurguladı.

Araştırmacı Piri Er ise, Abdallar ile Anadolu Alevilerinin ortak özelliklerini vurgulayarak, Abdal inancının Alevi inancının temel değerlerini ve ritüellerini sahiplendiğini belirterek Alevi Bektaşiliklerinin altını çizdi.

Abdallar adına panel katılan Hatice Ekici Sağlam ise, Abdal geleneğinin yaşatılması için yapılan bu etkinliği çok önemsediklerini belirterek, Abdalların dıştalanmışlıklarına son vermek için ortak mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Panelden hemen sonra, Abdallarla bütünleşmiş davul zurna eşliğinde yüzlerce insan eğlenmeye başladı. Ankaralı Turgut, Aydın Ertürk, Yusuf Harman, Hasan Meral ve Grup Can Dostlar gibi birçok Abdal sanatçının sahne aldığı kültürel bölümde Abdallar doyasıya eğlendi.

Ankaralı Turgut’a Pir Sultan heykeli hediye edildi…

Festival’in kültürel programının en coşkulu bölümü Ankaralı Turgut’un sahne aldığı bölümdü. Son albümü “Kaymak lazım” adlı parçasıyla AKP’li milletvekillerini kızdıran Ankaralı Turgut’a, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Pir Sultan’ı ve sazı sembolize eden bir heykelcik hediye etti. Fevzi Gümüş, heykeli Ankaralı Turgut’a verirken, Abdal kültürünün yaşatılmasının öneminin yanı sıra Anadolu’da her kültürün artık kendini olduğu gibi ifade etmesi gerektiğini, Pir Sultan Abdal’ın da bu topraklarda bu anlamdaki mücadelenin sembolü olduğunu belirtti. Heykeli alan Ankaralı Turgut da kendi kültürüyle barışık olduğunu ve bu tavrını her yerde sürdüreceğini söyledi.

Bülent Tanık festivale katıldı…

Festivali destekleyen Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, festivale başarı dileyen kutlama mesajı gönderirken, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık festivale katıldı. Bülent Tanık, Abdallığın çok önemli dinsel ve kültürel miras olduğunu ve bu mirasa sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. Anadolu'nun inanç yapısının çeşitliği ve renkliliğinin bir parçası olan Abdallığın tarihte büyük bir birikim oluşturduğuna dikkat çeken Tanık, bugün bu birikimi açığa çıkaracak ve onu yeni nesillere taşıyacak etkinliklerin büyük önem taşıdığını kaydederek, Abdallar Festivali'ne desteklerinin bundan sonrada devam edeceğini” belirtti.

Abdallar Festivali gelenekselleşecek…

Festivalin kapanışında ise organizasyonu yapan kuruluşların temsilcileri teşekkür konuşması yaptı. Hem ev sahibi olarak, hem de organizasyon adına konuşan Hüseyin Gazi Derneği ve Vakfı Başkanı Gülağ Öz,  Abdal kültürünün yaşatılması gerektiğine vurgu yaparak, Abdalların iç Anadolu’daki önemli merkezlerinden biri olan Hüseyin Gazi’de böyle bir etkinliği yapmış olmanın haklı gururunu taşıdıklarını söyledi. Ankara Kültür Merkezi Başkanı Necdet Saraç ise Anadolu topraklarında bütün kültürlerin elini kolunu sallayarak özgürce yaşaması gerektiğini belirterek, bu festivalin gelenekselleşmesini arzuladıklarını söyledi. Abdallar adına konuşan Ali Emektar ise, Abdallar Festivali’nin ilk kez yapıldığını belirterek, kendi kültürlerine sahip çıkmak için bu festivali düzenlediklerini, Abdalların artık itilip kakılmak istemediklerini, geleneksel meslekleri olan davulculuğun ve zurnacılığın ellerinden alınmak istendiğini belirterek, herkesi bu haksızlığa karşı durmaya çağırdı. Ali Emektar, Abdallar arasında işsizliğin çok büyük boyutlarda olduğunu da belirterek, ilgili kurumlardan ve belediyelerden bu konuda çözüm bulmalarını da istedi.

Festival sonrası, yetkililer festivalin önümüzdeki sene Ankara ve Kırşehir’i kapsamak üzere daha düzenleneceğini açıkladılar…

KAYNAK : Alevi Haber - 13 Temmuz 2010

ABDALLAR BULUŞTU

Ankara Kültür Merkezi ve Hüseyin Gazi Dergahı, yok sayılan, kendi haline terk edilen bir kültürel grup olan Abdalları hem kendi içinde yeniden hareketlendirmek, hem de diğer toplumsal kesimlerle yeniden buluşturmak için “1. Abdallar Festivali”ni düzenledi. İç Anadolu’daki en önemli merkezi Mamak Hüseyin Gazi Türbesinde gerçekleşen festival sadece Ankara değil, Anadolu’nun birçok yerinden gelen Abdalların katılımıyla gerçekleşti. Abdalları sembolize eden davul zurna ekibiyle birlikte müzikleri, dansları, oyunlarıyla bir araya gelen Abdallar, zaman içerisinde yok olmaya yüz tutan kültürlerini yaşatmak ve anlatmak için ilk festivallerini gerçekleştirdi. Festival alanı kurulan yiyecek standlarıyla karınlarını doyuran katılımcılar halaylarla, türkülerle doyasıya eğlendiler.

HİNDİSTAN’DAN BAŞLAYAN YOLCULUK

Abdallığın nereden geldiği ve nasıl yaşadıklarının anlatıldığı panelle başlayan festivalde konuşan Araştırmacı Ali Aksüt, Abdallığın ilk yurdunun dünyanın önemli yerleşim yerlerinden olan Hindistan olduğunu ve Abdalların zorunlu göçlerle ve köle olarak Horasan ve oradan da Anadolu topraklarına getirildiğini anlattı. Birçok devletin Abdallardan kavgacı, yiğit, gözü pek olmalarından dolayı savaşlarda yararlandıklarını anlatan Aksüt, Abdallığın zaman içerisinde Bektaşilikten etkilendiğini söyledi.

Alevi Araştırmacısı Piri Er ise, Abdallığın Aleviliğin önemli kollarından biri olduğunu ifade ederek, Abdallık inancındaki temel öğeler içinde tanrıyı insanda görme algısının, sayısal ifadelerin, mehdi inancının, taş, ağaç, su gibi kültlerin önemli yeri olduğuna değindi.

‘ABDALLIK HORGÖRÜLÜYOR’

Abdalları temsilen konuşan Hatice Ekici Sağlam da Abdalların yaşamlarını nasıl sürdürdüklerini anlattığı konuşmasında, “1970’li yıllara kadar Abdallar Yozgat’ta davul ve zurnalarla geçimini sağlardı. Darbeden sonra sazlarımızı, müziğimizi, davullarımızı, mesleğimizi elimizden aldılar” dedi. Abdallarda doğruluğun, dürüstlüğün önemli olduğunu anlatan Sağlam “Bizler güzel yaşamak, insanlara insan gözüyle bakmak istiyoruz” dedi. Abdalların yoksulluk ve sefalet içerisinde yaşadığına dikkat çeken Sağlam, Abdalların her zaman hor görülüp, dışlanmaya çalışılmasını eleştirdi.

Festival konuklarından Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da müziğin kucaklayıcı özelliğini hep beraber hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Sizlerin yaşama sevincinin ve yaşama kültürünün her tarafı kucaklayacağına inanıyorum” dedi. Tanık seneye festival alanına amfi tiyatro yapma sözü verdi. Festival Abdallığın anlatıldığı belgesel gösterimi, Grup Candostu, Ankaralı Turgut, Ankaralı Coşkun, Tufan Atlaş, Aydın Öztürk, Mehmet Kayalar, Yusuf Harman, Gülşen Kutlu ve Emel Taşçı gibi bir çok sanatçının katıldığı konserlerle sona erdi.

‘ABDALLAR KİMDİR’

Asıl uğraş alanları ve geçim kaynakları müzisyenlik olan Abdallar bugün Orta Anadolu coğrafyasında, ağırlıklı Kırşehir olmak üzere, Kırıkkale, Keskin, Ankara, Yozgat, Antalya gibi illerde yaşıyorlar. Günümüzde geleneksel düğünlerin azalması nedeniyle iş alanlarının daralmasıyla farklı arayışlara girmiş olan Abdallar, çocuklarını, kaportacılık, taşçılık gibi meslek alanlarına yönlendirmişler. Orta Anadolu müzik zenginliğine katkıları küçümsenmeyecek olan Abdallar; Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan gibi birçok sanatçıyı aralarından yetiştirmişler. İç Anadolu’da ciddi bir nüfusa sahip Abdallar, bugün unutulmaya yüz tutmuş bir kültürel grup olmalarının yanı sıra, yer yer itilip kakılan, potansiyel suçlu olarak gösterilerek, dışlanmaya çalışılan bir toplumsal grup olma özellikleriyle de dikkat çekmektedirler.

Derya Kaya-Fulya Çilenti / Ankara - Evrensel - 13 Temmuz 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.