AB bu yıl da lafta kalmasın
AB bu yıl da lafta kalmasın AKP, seçim nedeniyle 'kayıp yıl' dediği 2007'de tıkanan AB sürecinde, TCK 301, azınlık mallarının...
AB bu yıl da lafta kalmasın
AKP, seçim nedeniyle 'kayıp yıl' dediği 2007'de tıkanan AB sürecinde, TCK 301, azınlık mallarının iadesi ve Alevilerin sorunlarını çözecek çalışmalara 2008'de hız verecek. Yeni reform paketi de düşünülüyor
ANKARA - Avrupa Birliği (AB) sürecinde 'rehavete kapılmak ve süreci soğutmakla' eleştirilen AKP hükümeti yeni yılla birlikte çalışmalara hız verecek. Hükümet, AB'den gelen eleştiriler de gözetilerek, başta Türk Ceza Kanunu (TCK) 301'inci madde değişikliği, Vakıflar Yasası ve Alevilik'le ilgili düzenlemeler konusunda adım atacak.
Partisinin son Merkez Yürütme Kurulu toplantısında AB konusunda rehavete kapılmadıklarını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerekli yasal düzenlemeleri çıkarmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Erdoğan, AKP yönetimine de AB sürecinin hızlandırılması için yapılması gereken etkinlikler ve yasal düzenlemeler konusunda çalışma talimatını verdi.
Erdoğan'ın bu talimatı üzerine, AB süreci için yapılan çalışmalar 2008 yılından itibaren hız kazanacak. AKP yönetimine göre, 2008'de süreci tıkadığı düşünülen ve AB'nin eleştirilerine maruz kalan yasal düzenlemeler gerçekleştirilecek. Bu kapsamda TCK'nın Türklüğe hakareti düzenleyen 301'inci maddesiyle ilgili değişiklik ocak ayında gündeme gelecek.
AB'nin kritik düzenlemeler arasında saydığı, azınlık mallarıyla ilgili düzenlemeler içeren Vakıflar Yasası da yeni yılın başında yasalaştırılmaya çalışılacak. Önceki yasama döneminde TBMM'de kabul edilen ancak eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 'Anayasa ve Lozan Anlaşması'na aykırılık' gerekçesiyle veto edilen Vakıflar Yasası için çalışmalar ilgili birimlerce sürdürülüyor.
AKP'nin öncelik verdiği başka bir düzenlemeyle yine Sezer'in veto ettiği Ombudsmanlık Yasası'na verilecek.
Alevilik adımı
AKP, yeni yılda AB İlerleme Raporu'nda da yer alan eleştiriler kapsamında Alevi kökenli vatandaşların yaşadığı sorunlara da eğilmeyi öngörüyor. İlerleme Raporu'nda, "Aleviler cemevlerini açmakta zorluklarla karşılaşıyor. Cemevleri ibadet yerleri olarak tanınmıyor ve yetkililerden maddi yardım alamıyor" tespiti yapılmıştı. Eğitim alanında da din derslerinin zorunlu olduğu, AİHM'nin bir Alevi vatandaşın başvurusu üzerinden, 'hükümetin Türk toplumunda geçerli olan dini çeşitliliği dikkate almadığına' ilişkin kararına da dikkat çekilmişti. 'Alevi açılımı' projesine imza atan AKP, 2008'de Alevilik'le ilgili yasal düzenlemeler yapacak. Bu kapsamda cemevlerine yasal statü tanınması, zorunlu din dersinin içeriğinin değiştirilmesi ve uygulamadaki sorunları çözecek düzenlemelere gidilmesi bekleniyor.
Görüş ve öneri istendi
Hükümet, AB sürecinin hızlandırılması kapsamında bütün bakanlıklar ve ilgili kurumlardan görüş ve öneri istedi. Kurumların, "AB sürecinde hızlanma için ne yapılmalı, hangi yasal düzenlemelere gidilmeli?" soruları kapsamında görüş bildireceği, verilerin Bakanlar Kurulu'nda değerlendirileceği belirtildi. Hükümetin, bu görüş ve önerileri, sivil toplum örgütlerinin talepleriyle harmanlayarak değerlendireceği vurgulandı. AKP'lilere göre bu değerlendirme sonucunda 2008'de yeni bir 'AB reform paketi' gündeme gelebilir.
NAZİF İFLAZOĞLU
RADİKAL - 01 Ocak 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.