84 yıl sonra Pir'in huzurunda Cem olduk
84 yıl sonra Pir'in huzurunda Cem olduk84 yıl aradan sonra ilk kez Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nda cem yürütüldü. Cem, Uluslararası...
84 yıl sonra Pir'in huzurunda Cem olduk
84 yıl aradan sonra ilk kez Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nda cem yürütüldü. Cem, Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu’nun ardından 22 Ekim Perşembe akşamı Dergâhı’nın Meydan Evi’nde yürütüldü. Daha önce Dergâh’ın Meydan Evi’nin avlusunda tanıtım amaçlı semah gösterileri yapılmaktaydı. Bu gösteriler turistik bir içerik ile sınırlıydı. Bu kez Meydan Evi’nde 84 yılın ardından ilk defa on iki hizmetin görüldüğü bir cem yapıldı.
Hacı Bektaş Hacı Bektaş Veli’nin doğumunun 800. Yılı dolayısıyla 19-21 Ekim tarihleri arasında, Ankara'da, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Alevi Kültür Dernekleri'nin işbirliği, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Alevi Enstitüsü’nün ortaklığı ile Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu düzenlendi. 3 gün süren Sempozyumun ardından 22 Ekim Perşembe akşamı Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izin ile Hacı Bektaş Veli Dergâhı Meydan Evi’nde yürütülen cemin post dedeliğini Mehmet Turan Dede yaptı. Cem, Isparta yöresi süreğine göre yürütüldü. Sempozyumda bildiri sunan akademisyenlerle birlikte Alevi Enstitüsü, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri’nin katılımıyla yapılan cem yıllar süren özlemin ardından yoğun bir duygusallık içinde yürütüldü. Başlangıç bölümü dışında fotoğraf ve görüntü almanın yasak olduğu cem, yaklaşık 4 saat sürdü.
Cemin ardından konuştuğumuz Hacı Bektaş Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Biz yıllardır cem yapıyoruz ama burada yapılan cemin özel bir anlamı var. Aleviler ibadete kapatılan Dergâhlarında 84 yıldır cem yapamıyorlardı. Bu tarihi bir andır. Bunun tüm Aleviler için önemi çok büyüktür.” dedi.
Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile ibadete kapatıldıktan sonra 1964 yılında müze olarak açılan Dergâh’ını ziyaret edebilmek için ücret ödeyen Alevilere burada ibadet yapmak da yasaktı. Ercan Geçmez sözlerinin arasında bir defalığına da olsa böyle bir olanağı tanıdığı için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın adını anmadan geçemeyeceğini belirterek, “Sayın Bakan Ertuğrul Günay’ın bu hüsnü niyetine müteşekkirim. Fakat bunun bir kere ile sınırlı olmaması ve Alevilerin bu en doğal haklarını sürekli kullanabilmeleri için Sayın Bakan’dan geleceğe yönelik daha ileri düzeyde yardımlar bekliyoruz.” dedi.
Bu anın her Alevi’nin ruhunda bir vuslat anı olduğunu belirten Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, “Bu sonuç 20 yıldır yürütülen mücadelenin ürünüdür. Alevi toplumunun meşru taleplerinin dayattığı bir zorunluluğun ürünüdür. Bu yönüyle Sayın Bakan’ın özel duyarlılığı göz ardı edilemez. Fakat bu sonuca varılmasını sağlayan esas olarak Alevilerin doğru ve kararlı mücadeleleridir.” diye konuştu.
Vakfın kurucu üyelerinden ve en yaşlı yönetim kurulu üyesi Kasım Özkan “Artık ölsem de gözüm açık gitmez” diyerek olayın önemini vurguladı.
Bir çiftin görgü ve sorgusunun da yapıldığı cem, kurban lokmasının birlikte yenilmesi ile son buldu.
Sürek Haber - 27 Ekim 2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.