4 Mayıs Dersim'de Katledilenleri Anma ve Yas Günü Olsun!
HDP İstanbul Milletvekili Zeynel ÖZEN, 4 Mayıs'ın Dersim Katliamında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü olarak ilan edilmesi için TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu.
HDP İstanbul Milletvekili Zeynel ÖZEN, Dersim katliamının karar tarihi olan 4 Mayıs'ın Dersim Katliamında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü olarak ilan edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına kanun teklifi sundu. Özen, kanun teklifinin gerekçesini şu şekilde açıkladı;
4 Mayıs 1937, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık olaylarından birisi olan Dersim 1938 Katliamı’nın yapılmasına karar verildiği gündür. 4 Mayıs, Dersimliler tarafından ‘Roce Şae’ – ‘Yas Günü’ olarak anılmaktadır.
Dersim, 72 millete bir nazardan bakan Alevi inanç felsefesinin yaşamı şekillendirdiği bir yer olarak bu topraklarda kültürel zenginliğimizin bir parçasıdır. Tarihte hiçbir dönem kimliğini yok etmeye çalışan otoritelere baş eğmeyen ve özgür olmayı yaşam şekline dönüştüren Dersim, tarih boyunca hemen hemen tüm iktidarlar tarafından müdahale edilmesi gereken bir coğrafya olarak görülmüştür. Osmanlı'da Padişahların hâkim olmak için fermanlar çıkardığı, Şeyhülislamların ‘katli vaciptir’ fetvaları yayınladığı Dersim'e birçok kez kıyım seferleri düzenlenmiştir.
Dersim'de 25 Aralık 1935 tarihinde 2884 Sayılı “Tunceli Vilayetinin İdaresi Hakkında Kanun” çıkarıp Tedip ve Tenkil Harekâtı için zemin hazırlanmıştır. 4 Mayıs 1937'de alınan Bakanlar Kurulu kararıyla da tarihin en kanlı katliamlarından biri Dersim’de gerçekleştirilmiştir. 15 Kasım 1937’de Pir Seyit Rıza, oğlu ve tüm yol arkadaşları Elazığ'da kurulan bir mahkeme tarafından asılmıştır. Resmi rakamlara göre 13 bin kişinin öldürüldüğü Dersim'de, yerel kaynaklarca 50 binin üzerinde insanın katledildiği, on binlercesinin de yurtlarından sürüldüğü bilinmektedir.
Sonuç olarak içlerinde masum bebekler, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar dahil binlerce canın yaşamını yitirdiği Dersim Katliamının planlayıcılarından, uygulayıcılarına kadar, katillerinden tek bir kişinin bile bu insanlık suçuna karşı ceza almaması ve üstünün itinayla kapatılması, başta katledilen kişilerin yakınları olmak üzere vicdan sahibi herkesin yüreklerinde büyük bir yara açmıştır. Böyle olası katliamların yaşanmaması için hatırlanıp yüzleşilmesi şarttır.
4 Mayıs Dersim katliamının bir anma ve yas günü ilan edilmesiyle; benzeri insanlık suçlarının işlenmesine müsait bir zemin yaratılmasının önüne geçip, toplumsal farkındalığın sağlanması ve bir kardeşlik bilincin aşılanması amaçlanmaktadır.
Bu kanun teklifi ile; Dersim Katliamındaki kıyım sonucunda hayatlarını kaybedenlere yönelik duyarlılık yaratmak amaçlanmış ve katliamın karar tarihi olan 4 Mayıs gününün Dersim Katliamında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü olarak ilan edilmesi öngörülmüştür.
Alevi Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.