30. yıldönümünde Maraş katliamına karşı miting
30. yıldönümünde Maraş katliamına karşı mitingPir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, “Bundan 30 yıl...
30. yıldönümünde Maraş katliamına karşı miting
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, “Bundan 30 yıl önce Maraş’ta solcu, demokrat, Alevi aydınlarının göz göre göre katledilmesini kınamak amacıyla bir araya geleceğiz. Mitingde faillerin ortaya çıkarılmasını talep edeceğiz” dedi...
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) 21- 27 Aralık 1978 tarihleri arasında gerçekleşen ‘Maraş Katliamı’nın 30. yıldönümünde Alevi Bektaşi Federasyonu'nun desteği ile Adana’da miting düzenleyecek. Konuyla ilgili BirGün’e konuşan PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, “Bundan 30 yıl önce Maraş’ta solcu, demokrat, alevi aydınlarının göz göre göre katledilmesini kınamak amacıyla bir araya geleceğiz. Mitingde faillerin ortaya çıkarılmasını talep edeceğiz” dedi. Geçmişte yaşanan katliamları unutturmamayı da amaçladıklarını ifade eden Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katliamların yenilenmesini önleyerek, farklılıkların zenginlik olduğu bilincini beyinlere kazıyarak ve vicdanlarımızla, geçmişimizle, ayıplarımızla, suçlarımızla yüzleşerek aydınlıkları çoğaltmalıyız. Maraş’ta insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlememiz gerekiyor. Katliamlarla yüzleşmenin ve gerçek faillerin bulunmasının gerekliliğine inanıyor, Maraş’ın unutulması halinde farklı kimlik ve inançtaki her insanın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerin artarak devam edeceğini görüyoruz.” Gümüş, katliamın gizli arşiv belgelerinin açıklanması gerektiğini belirterek Alevilerden özür dilenmesi gerektiğini kaydetti.
MARAŞ’TA NE OLMUŞTU?
21-27 Aralık 1978’de gerçekleşen Kahramanmaraş olayları, Cumhuriyet tarihinin en önemli katliamlarından biri. 12 Eylül Darbesi’ne gerekçe olarak kullanılan ya da hazırlanan olaylardan biri olarak kabul edilir. Olaylar nedeniyle 26 Aralık 1978 saat 07.00 den itibaren İstanbul, Ankara, Kahramanmaraş, Adana, Elazığ, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Antep, Kars, Malatya, Sivas ve Urfa olmak üzere, toplam 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi ve daha sonra bu illerin sayısı arttırıldı. Sıkıyönetim mahkemelerinde açılan davalar 1991 yılına kadar sürdü, çoğunlukla sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açıldı, sanıklardan 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezaları ile cezalandırıldı. İdam ve müebbet hapis cezaları dışındakilere 1/6 oranında cezai indirim uygulandı ve cezaları azaltıldı. Sıkıyönetim mahkemesinin kararı Yargıtay tarafından bozuldu, yeniden yapılan yargılama sonucunda idam cezaları uygulanmadı. Ceza alanların cezaları ise, 1991 yılında çıkarılan ‘Terörle Mücadele Kanunu’ nedeniyle, ertelendi ve bu kişiler serbest bırakıldı. Bazıları daha sonra milletvekili olarak TBMM çatısı altında yer aldı. Olaylardan sonra sol görüşlü ve Alevi yurttaşların büyük çoğunluğu Maraş"ı terk etti.
ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU - ANKARA / BİRGÜN - 09 Aralık 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.